Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Η νέα απειλή για τη χώρα

Το προσφυγικό απειλεί πάλι. Την ώρα που η χώρα μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία φαινόταν ότι βάζει μια σειρά στο δύσκολο πρόβλημα, νέος κίνδυνος προβάλλει.



Να «σπάσει» πάλι η συμφωνία από την Άγκυρα και οι υποφερτές σε αριθμό ροές προσφύγων τώρα, να γίνουν ανεξέλεγκτες αύριο.

Η χώρα και η Κυβέρνηση, βέβαια, δεν περιμένουν από άλλους να χτυπήσουν τον κώδωνα του κινδύνου και να σημάνουν συναγερμό.

Υπάρχει η πικρή εμπειρία του 2015 με τα «καραβάνια» των απελπισμένων προσφύγων να καταφθάνουν στα πολύπαθα νησιά του Αιγαίου.

Άλλωστε, μόλις προχθές ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε την αγωνία του.

Παραδέχθηκε πως σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα επιπλέον 130.000-180.000 προσφύγων.

Πολλοί φοβούμενοι το ενδεχόμενο αυτό συνιστούν καλύτερη προετοιμασία υποδοχής στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου.

Αυτό είναι το ελάχιστο όμως. Η «γραμμή άμυνας» τώρα δεν μπορεί να είναι στα χερσαία ή θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Αποδείχθηκε ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει ένα νέο κύμα προσφύγων. Οι αντοχές έχουν εξαντληθεί.

Η μόνη λύση είναι η επιμονή σε πολιτικές που θα αποτρέψουν τις ροές.

Κι αυτή συνίσταται στην ισχύουσα συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας, η οποία πρέπει να μείνει «ζωντανή» πάση θυσία και να διευρυνθεί εάν είναι δυνατόν και με τις χώρες της Β. Αφρικής, όπως σωστά επισημαίνει η Γερμανική Καγκελαρία.

Και η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία οφείλει να επιδείξει πραγματική αλληλεγγύη σε μια χώρα μέλος της.

Συμπεριφορές χωρών, όπως αυτές εκφράσθηκαν στο προηγούμενο προσφυγικό κύμα με το σφράγισμα των συνόρων, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι ανεπίτρεπτες και σε περίπτωση που το κύμα διογκωθεί υπέρμετρα ανώφελες και αναποτελεσματικές.

Η Κομισιόν με την απειλή για επιβολή προστίμου στις χώρες-μέλη που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες, δείχνει το δρόμο σ' όσους αρνούνται να καταλάβουν το πρόβλημα.

Και η Αθήνα προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί, προετοιμαζόμενη όμως για όλα τα ενδεχόμενα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com