Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

E.E.: Κανόνες χρηματοδότησης δημόσιων ρ/τ φορέων

Νέα ανακοίνωση σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη χρηματοδότηση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η ανακοίνωση παρέχει ένα σαφές πλαίσιο για την ανάπτυξη των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών και ενισχύει την ασφάλεια δικαίου όσον αφορά τις επενδύσεις τόσο από δημόσια όσο και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.

Η νέα ανακοίνωση αντικαθιστά την ανακοίνωση της Επιτροπής του 2001 για τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις. Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών συγκαταλέγεται η αύξηση της έμφασης στην υποχρέωση λογοδοσίας και τον αποτελεσματικό έλεγχο σε εθνικό επίπεδο, και ιδίως η διαφανής αξιολόγηση του συνολικού αντίκτυπου των νέων υπηρεσιών μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο.

Οι κύριες αλλαγές

Οι κύριες αλλαγές στη νέα ανακοίνωση αφορούν:


- τον εκ των προτέρων έλεγχο των σημαντικών νέων υπηρεσιών που προσφέρουν δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς (εξισορροπώντας τις επιπτώσεις αυτών των νέων υπηρεσιών στην αγορά με τη δημόσια αξία τους),

- διευκρινίσεις σχετικά με την ένταξη των συνδρομητικών υπηρεσιών στην αποστολή δημόσιας υπηρεσίας,

- τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της υπεραντιστάθμισης και την εποπτεία της αποστολής δημόσιας υπηρεσίας σε εθνικό επίπεδο,

- την αύξηση της οικονομικής ευελιξίας για τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Η ανακοίνωση έχει ως στόχο να εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες σε διάφορες τεχνικές πλατφόρμες, από το Διαδίκτυο έως τις οθόνες σε δημόσιους χώρους. Επιπλέον, οι πολίτες και οι ενδιαφερόμενοι φορείς στην Ευρώπη θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους σε δημόσιες διαβουλεύσεις πριν αρχίσει να διατίθεται στην αγορά οποιαδήποτε νέα υπηρεσία από τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Τέλος, ως φορολογούμενοι, οι πολίτες θα επωφεληθούν από την αύξηση των υποχρεώσεων λογοδοσίας, της διαφάνειας και της αναλογικότητας στη χρήση των δημόσιων πόρων στον τομέα αυτό.

Η έκδοση της ανακοίνωσης πραγματοποιείται κατόπιν ευρείας δημόσιας διαβούλευσης και στηρίζεται στις θεμελιώδεις αρχές που εξαγγέλλει το πρωτόκολλο του Άμστερνταμ όσον αφορά τη χρηματοδότηση των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναγνωρίζει τη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών στον καθορισμό της αποστολής των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και επικεντρώνεται στο καθήκον της Επιτροπής να διατηρεί τον υγιή ανταγωνισμό.

Το οριστικό κείμενο της απόφασης θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα αρχίσει να ισχύει την ημερομηνία της δημοσίευσής της.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com