Μπροστά στο κίνδυνο να βρεθούν με ατομικές συμβάσεις αντιμετωπίζουν από αύριο 600.000 εργαζόμενοι, όπως τραπεζοϋπάλληλοι, βιομηχανικοί εργάτες κ.ά.,, καθώς τίθενται σε καθεστώς μετενέργειας 40 συλλογικές συμβάσεις. Σύμφωνα με νέα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τις 27/10/11 έχουν συναφθεί 1.000 επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, εκ των οποίων το 60% περιλαμβάνει μειώσεις μισθών.
Ετσι από αύριο και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να πέσει κάτω από το 10%, αναστέλλεται η ισχύς των συμβάσεων, εκτός κι αν μέσα σε διάστημα τριών μηνών (μετενέργεια) συναφθούν νέες.
Επίσης, στις 31 Μαΐου λήγει και τυπικά η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάτι που οδηγεί αυτόματα περίπου 350.000 ανειδίκευτους εργάτες στην έσχατη λύση των ατομικών συμβάσεων. Το ίδιο και με όσους υπόκεινται ακόμα σε κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο κατώτατος μισθός, τουλάχιστον έως το 2014, θα διατηρηθεί στα επίπεδα των 586 ευρώ (μικτά), ενώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014 θα υπάρξει αξιολόγηση της κατάστασης, ώστε η διαμόρφωση κατώτερου εθνικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα να συνδεθεί με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την πορεία της ανεργίας.
Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών, με δεδομένη τη διατυπωμένη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί κατάργησης των ωριμάνσεων (πολυετίες).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο έχουν ξεκινήσει συζητήσεις προκειμένου, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, να συμφωνηθεί αντί για 10% προσαύξηση σε κάθε κλιμάκιο, να προβλέπεται προσαύξηση της τάξης του 5%, κάτι που σημαίνει ότι η συνολική μείωση, αντί για 30%, θα είναι τελικά 15% του μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Στο νέο μισθό από 1/4/2013 θα υπάρχει προσαύξηση μόνο για 3ετίες (επίδομα ωρίμανσης), όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 14/2/2012, όπου και είχαν παγώσει, χωρίς το επίδομα τέκνων. Καταργείται το επίδομα γάμου για όσους δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων. Η αλλαγή ισχύει από 12/11/2012.
Οσες επιχειρήσεις δεν είναι μέλη εργοδοτικού φορέα που συμμετέχει στην υπογραφή της ΕΓΣΣΕ μπορούν μονομερώς (χωρίς συναίνεση εργαζομένου) να καταργήσουν το επίδομα γάμου από τις 12/11/2012.