Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Κόβει κάθε συζήτηση για τα λάθη του ΔΝΤ, ο Όλι Ρεν

Να σταματήσει κάθε συζήτηση γύρω από τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές με αφορμή την παραδοχή του ΔΝΤ για υπολογιστικό λάθος στην περίπτωση της Ελλάδας επιχειρεί με τοποθέτησή του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν. Την ίδια ώρα κάνει λόγο για πρόοδο της χώρας μας από το περασμένο καλοκαίρι αλλά τονίζει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.




Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κέντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο Όλι Ρεν επισημαίνει ότι ο διάλογος σχετικά με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, δηλαδή την οριακή επίδραση που μια αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής έχει στην οικονομική ανάπτυξη “δεν έχει βοηθήσει και θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη που που με μεγάλο κόπο χτίσαμε τα περασμένα χρόνια σε αναρίθμητες ολονύχτιες συνεδριάσεις” και ειδικά για την περίπτωση της χώρας μας αναφέρει ότι “οι πρόσφατες μελέτες για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές προσφέρονται για εξαιρετικά περιορισμένη χρήση”.

Ο επίτροπος επισημαίνει πως σε γενικές γραμμές ο διάλογος δεν έχει προσφέρει νέα οπτική. “Οι πολλαπλασιαστές είναι μεγαλύτεροι όταν τα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα και όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά. Σε αυτό, υπήρχε ήδη ομοφωνία μεταξύ των οικονομολόγων. Πέραν αυτού, η ισχύς των πρόσφατων μελετών περιορίζεται από το βραχυπρόθεσμο ορίζοντά τους και το γεγονός ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί το ότι και άλλοι παράγοντες επηρέασαν την ανάπτυξη σε σχέση με το τι αναμενόταν στις προβλέψεις που έγιναν το 2010-2011”.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, ένας λόγος που μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση αυτή η ανάλυση στις μελέτες είνια ότι τέτοια υπολογιστικά λάθη μπορεί να προκύψουν είτε επειδή εκτιμήθηκε λάθος ο αντίκτυπος της δημοσιονομικής αλλαγής είτε επειδή το μέγεθος της τελικά εφαρμοσμένης δημοσιονομικής αλλαγής ήταν διαφορετικό από το προβλεπόμενο ή και τα δύο.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι “η εξεταζόμενη περίοδος, τα πρώτα χρόνια της κρίσης περιλαμβάνει την επίδραση στην ανάπτυξη, τόσο της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης. Και η Κομισιόν αλλά και το ΔΝΤ έχουν βρει ότι τα μεγαλύτερα λάθη στις προβλέψεις για την ανάπτυξη έγιναν το 2010, όταν οι περισσότερες χώρες εφάρμοζαν έκακτα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης μετά την τεράστια πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το 2009, παρά μέτρα προσαρμογής. Αντίστοιχα, τα μέτρα στήριξης της περιόδου 2009-2010 θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο μόνο και μόνο επειδή αναμενόταν ότι θα αποσύρονταν. Η προσαρμογή που ανακοινώνεται ως μόνιμη και θεωρείται αξιόπιστη τείνει να συνδέεται με μικρότερο πολλαπλασιαστή από ότι τα έκτακτα μέτρα”.

“Από το περασμένο καλοκαίρι, το ελληνικό πρόγραμμα έχει επιστρέψει αποφασιστικά σε τροχιά”, τονίζει ο Ρεν και συνεχίζει: “Έχουν επιτευχθεί πολλά στην Ελλάδα στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης", αναφέρει στην επιστολή. "Είναι πλέον στο χέρι των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν μέσω της αποφασιστικής εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων πως η εμπιστοσύνη θα συνεχίσει να αυξάνεται”.

Παράλληλα, και ενόψει των προβλέψεων που πρόκειται να ανακοινώσει η ΕΕ στις 22 Φεβρουαρίου σημειώνει ότι “η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μπορεί να μπει σε θετική τροχιά σταδιακά το δεύτερο μισό του 2013” και πως ενώ ανεβαίνει η εμπιστοσύνη “οι συνέπειες στις οικονομικές αγορές γίνονται πλέον ορατές”.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com