Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Νέες επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Νέες επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ «κρύβει» ο περιορισμός αναγραφής πέραν των 3 φαρμάκων ανά συνταγή, που δεν αφορούν την ίδια πάθηση.






Στην τελευταία συνάντηση της επιτροπής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την ηλεκτρονική συνταγογραφηση με εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ, οι γιατροί ενημερώθηκαν για την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Σύμφωνα με την ενημέρωση, δεν θα επιτρέπεται να αναγράφονται στην ίδια συνταγή φάρμακα που θα ανήκουν σε διαφορετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα. Δηλαδή αν ένας ασθενής έχει υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και υπερλιπιδαιμία και παίρνει από ένα φάρμακο ανά πάθηση, ενώ σήμερα στην ίδια συνταγή αναγραφόντουσαν και τα 3 φάρμακα, τώρα θα χρειάζονται 3 συνταγές, μία ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Αυτό συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για τους ασθενείς που θα πρέπει να πληρώνουν 1 ευρώ ανά συνταγή από τις αρχές του έτους. Αντί για ένα ευρώ για την ίδια συνταγή θα πληρώνουν τρία.

Αλλά και για τους γιατρούς, το μέτρο αυτό θα τριπλασιάσει τον χρόνο αναγραφής φαρμάκων και το κόστος από τα χρησιμοποιούμενα αναλώσιμα, ενώ και το σύστημα συνταγογράφησης θα βγει εκτός λειτουργίας λόγω της μεγάλης χρήσης του.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να τροποποιήσει το άρθρο 2 παρ. 2 εδ. η του ΠΔ88/1998 το οποίο υποχρεώνει τον ιατρό να αναγράφει έως 3 χορηγούμενα φάρμακα ανά συνταγή, προκειμένου να επιτρέπεται η χορήγηση όσων φαρμάκων δύναται να προστεθούν σε φύλλο Α4 (τα οποία μπορεί να είναι τουλάχιστον 6). Εισηγείται επίσης να επιτρέπεται η αναγραφή φαρμάκων από διαφορετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ίδια συνταγή.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com