Λύση στο θέμα της νέας διευθέτησης του ελληνικού χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, εντός της περιόδου που η Ελλάδα θα έχει την προεδρία στην Ε.Ε., δηλαδή εντός του πρώτου εξαμήνου, «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας, ο υπουργός διευκρίνισε ότι εάν τηρηθεί ο αρχικός προγραμματισμός, οι αποφάσεις μπορεί να ληφθούν ως το τέλος Ιουνίου και σημείωσε πως η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτού του ελέγχου, ενώ για το χρέος αμέσως μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από την Eurostat, στα τέλη Απριλίου. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας απέφυγε να πάρει θέση για το εάν οι αποφάσεις θα ληφθούν πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών ή μετά και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η συζήτηση να διαρκέσει και μετά το πέρας της ελληνικής προεδρίας.
Σε ερώτηση εάν η ελληνική προεδρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση των ελληνικών αιτημάτων επ' αυτών των ζητημάτων, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι μία καλή προεδρία βοηθά, αλλά τα επιτεύγματα στη δημοσιονομική πολιτική είναι εκείνα που βοηθούν περισσότερο και όχι η προεδρία, όπως πρόσθεσε.
Επίσης, ο υπουργός δήλωσε ότι παρά τα πρόσφατα αρνητικά δημοσιεύματα από μερίδα του γερμανικού Τύπου, ο ίδιος δεν «βλέπει» αρνητικό κλίμα από τους ομολόγους του στο Eurogroup.
Πάντως, σε ό,τι αφορά στην ελληνική προεδρία, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε χθες ότι «θα δουλέψουμε με αυταπάρνηση για να έχουμε μία προεδρία αντάξια του ονόματος της χώρας». Σημείωσε, δε, πως στο δικό του τομέα (το Ecofin) οι προτεραιότητες είναι η τραπεζική ένωση, η έκθεση Λικάνεν για την εξασφάλιση της ευστάθειας των τραπεζών, η εμβάθυνση της ΟΝΕ, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και η πρόταση οδηγίας για ενοποιημένη βάση φορολογίας επιχειρήσεων στην Ε.Ε. και υιοθέτηση οδηγίας για φορολόγηση αποταμιεύσεων.
Σχολιάζοντας το θέμα που ανέκυψε αναφορικά με το γεγονός ότι το Δημόσιο θα πληρώνει μικρότερο τόκο όταν καθυστερεί τις οφειλές έναντι αυτού που ζητά από τους φορολογούμενους που καθυστερούν να πληρώσουν τους φόρους, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ως τώρα το κράτος δεν πλήρωνε καθόλου, ενώ αιτιολόγησε τη διαφορά λέγοντας ότι υπάρχει ο παράγοντας ρίσκου που δεν υφίσταται από την πλευρά του Δημοσίου, το οποίο πάντα θα πληρώνει στην ώρα του.
Απαντήσεις για τον ρόλο της τρόικας
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών μέσα από τις απαντήσεις του στο ερωτηματολόγιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικας καταλογίζει λάθη και αστοχίες για το πρώτο Μνημόνιο. Η κριτική του κ. Στουρνάρα εστιάζεται στο μείγμα της πολιτικής, της οποίας η έμφαση δόθηκε περισσότερο στους φόρους και λιγότερο στη μείωση των δαπανών, στους πολύ φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους με μικρά χρονικά περιθώρια επίτευξης αυτών και στις λάθος προβολές και αστοχίες της τρόικας για το χρέος και τις επιπτώσεις της ύφεσης.
Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι έπειτα από τέσσερα χρόνια μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας είναι εντυπωσιακή, οποιοδήποτε κριτήριο και αν χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, αυτή η αξιοσημείωτη προσαρμογή συνοδεύτηκε από σημαντικό κοινωνικοοικονομικό κόστος, επισημαίνει ο ίδιος.
«Ολες οι κοινωνικές ομάδες επηρεάστηκαν άμεσα ή έμμεσα από τα μέτρα, όμως ο αντίκτυπος σίγουρα δεν ήταν ομοιόμορφος, ούτε εξίσου επώδυνος», είπε ο κ. Στουρνάρας, και υπενθύμισε ότι οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι επηρεάστηκαν κυρίως από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με τη μείωση μισθών και συντάξεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση επιδιώκει, στο μέτρο του δυνατού, την προστασία των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού με στοχευμένα μέτρα. Η κριτική του υπουργού επεκτάθηκε και όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, αφού ο ίδιος είπε ότι η Ελλάδα κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση χρέους σε μια χρονική στιγμή που η Ευρωζώνη δεν διέθετε μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσης.
Ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, δεδομένης της αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου, ήταν, εκ των πραγμάτων, δυσχερής, αλλά εξηγεί ότι η διαπραγματευτική θέση της χώρας ολοένα και ενισχύεται από τη σταδιακή αποκατάσταση των δημοσιονομικών ισορροπιών και την ικανοποίηση στόχων του προγράμματος, όπως είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.