Την ανάγκη διασφάλισης τραπεζικής χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία, με φθηνότερο χρήμα ιδίως για τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, "που δίνουν μάχη επιβίωσης", εξαιτίας της έλλειψης κεφαλαίων κίνησης, της ύφεσης και της δυσλειτουργίας του κράτους, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, στη διάρκεια συνάντησης εργασίας με τον Επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν (Johannes Hahn), στην Αθήνα.
Στην Ελλάδα το υψηλότερο κόστος δανεισμού στην Ευρώπη
Όπως είπε, ακόμη και οι ελάχιστες επιχειρήσεις, που έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα καλούνται να πληρώσουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για τα επιχειρηματικά δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ είναι πάνω από 8%,επίπεδο στο οποίο παραμένουν ουσιαστικά από το 2011.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σήμερα για ανάλογη χρηματοδότηση, μια γερμανική εταιρεία πληρώνει 2%, ενώ μια γαλλική περίπου 2,5%, ενώ κάτω του 5% είναι το κόστος για μια ιταλική. Είναι σχεδόν αδύνατον επομένως για τον Έλληνα επιχειρηματία να ανταγωνιστεί διεθνώς επιχειρήσεις από χώρες, οι οποίες όχι μόνο έχουν πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια, αλλά και δανείζονται με τόσο χαμηλό κόστος.
Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες είναι σε θέση να συνάψουν συμφωνίες για νέες παραγγελίες και δεν τις αναλαμβάνουν, καθώς υπάρχει αδυναμία προμήθειας πρώτων υλών, λόγω έλλειψης ρευστότητας.
"Τα τελευταία δύο χρόνια και ενώ όλα τα οικονομικά μεγέθη της χώρας κατέγραφαν αρνητική τροχιά, με πολύ κόπο οι Έλληνες εξαγωγείς είχαν πετύχει ένα μικρό θαύμα. Ωστόσο, το παρατεταμένο πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας και της απουσίας κεφαλαίων κίνησης 'φρέναρε' τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών", σημείωσε.
Ο κ. Λακασάς πρόσθεσε ότι στο κρίσιμο πρόβλημα της ρευστότητας, έρχεται να προστεθεί και ο νέος κανονισμός, που αφορά τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, ο οποίος "δυστυχώς, διατηρεί το όριο των 200.000 ευρώ ως το ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που μπορεί να λάβει μια μεμονωμένη επιχείρηση ανά κράτος μέλος κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε περιόδου τριών ετών. Επομένως θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα ειδικό προσωρινό πλαίσιο στήριξης για την Ελλάδα που θα επεκτείνει το όριο στις 500.000 ευρώ, λόγω των ειδικών συνθηκών της κρίσης που επικρατεί στην Ελλάδα".
Ακόμη, ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση των καινοτομικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων στο χρηματοδοτικό πλαίσιο (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης–ΣΕΣ) 2014-2020, αλλά και στα έργα-γέφυρες του ΕΣΠΑ 2007-2013, τονίζοντας ότι είναι ευκαιρία για την χώρα μας να αξιοποιήσει την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. προς όφελος της ενίσχυσης της εθνικής εξωστρέφειας.