Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΤΙ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑ

Με μια δισέλιδη επιστολή που στάλθηκε στις 30 Ιουνίου στους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, η οποία συνοδεύει το αίτημα της Ελλάδας για νέο μνημόνιο ύψους 29,1 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε την τελευταία πρόταση της κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης τις επόμενες ημέρες, αφού το προηγούμενο πρόγραμμα έληξε τα μεσάνυχτα (ώρα Βρυξελλών) της Τρίτης. Σύμφωνα με την επιστολή ο πρωθυπουργός δέχεται:



[1] Το νέο καθεστώς ΦΠΑ (23% εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα, 13% ξενοδοχεία, ενέργεια, 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα) αλλά ζητά έκπτωση 30% στα νησιά.

Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα συμφωνεί:

α) Να αυξηθεί από το 13% στο 23% ο συντελεστής ΦΠΑ για:

όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί, σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.).
τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί),
σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης
τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών,
τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια,
τα εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).

Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών θα αυξηθούν άμεσα κατά 8,85%, καθώς θα είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών να «απορροφήσουν» την αύξηση του ΦΠΑ κρατώντας αμετάβλητες τις τιμές τους.

β) Να αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, με συνέπεια οι τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων αυτών να αυξηθούν κατά 6,1%.

γ) Ο ΦΠΑ για τα βασικά και φρέσκα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το φυσικό αέριο να παραμείνει στο 13%.

δ) Ο ΦΠΑ για τα φάρμακα, τις εκδόσεις βιβλίων και τα εισιτήρια θεάτρου να μειωθεί ελάχιστα από το 6,5% στο 6%, εξέλιξη που δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ύψος των τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων.

[2] Πέντε νέες υποχωρήσεις στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Ειδικότερα η κυβέρνηση μπροστά στα άδεια ταμεία συμφωνεί με:

Την πλήρη εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη για τη χορήγηση βασικής + αναλογικής σύνταξης σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2015. Πρόκειται για τους νόμους 3863/2010 και 3865/2010 που αφορούν στο νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων σε πιο ανταποδοτική βάση για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά.
Την αναβολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (μεταρρύθμιση του 2012 για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας) μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο Ασφαλιστικό που θα περιλαμβάνει και το «μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που έχει συμφωνηθεί μαζί με την αυξημένη ποινή - μείωση 16% για κάθε χρόνο νωρίτερης εξόδου σε σχέση με τα έτη τα οποία θα προστίθενται έτσι ώστε κανείς να μη συνταξιοδοτείται πριν από τα 67 ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης έως το 2022.
Την κατάργηση του ΕΚΑΣ (και όχι η αντικατάστασή του όπως προέβλεπε το ελληνικό σχέδιο) σταδιακά έως τα τέλη του 2019 (όπως ζητούσαν οι θεσμοί) χωρίς όμως να γίνει άμεσα καμία περικοπή (οι θεσμοί είχαν ζητήσει «κούρεμα» της δαπάνης στο 20% των υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων).
Την κατάργηση όλων (αντί των περισσότερων) φόρων υπέρ τρίτων, σταδιακά έως το τέλος του 2017, ξεκινώντας από την 31η Οκτωβρίου του 2015.
Την αναβολή μέχρι το φθινόπωρο της ψήφισης του νόμου για την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού, ώστε να δοθεί επιπλέον χρόνος διαβούλευσης με τους θεσμούς και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

[3] Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων στο 100% και σταδιακή εξάλειψη της προνομιακής μεταχείρισης των αγροτών (συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων στον ειδικό φόρο για το πετρέλαιο diesel) μέχρι το τέλος του 2017.

[4] Άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων προτάσεων του toolkit 1 του ΟΟΣΑ (τουριστικές ενοικιάσεις, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, κώδικα δεοντολογίας για τα παραδοσιακά τρόφιμα και ευρωκώδικες για τα δομικά υλικά), toolkit 2 (ποτά και πετρελαιοειδή) και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων για συμβολαιογράφους, αναλογιστές και δικαστικούς επιμελητές, απελευθέρωση της αγοράς γυμναστηρίων και εξάλειψη σημαντικού ποσοστού φόρων υπέρ τρίτων.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, εφαρμογή ενός φιλόδοξου πακέτου μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει:

Δημιουργία One-Stop Shop (OSS) υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις (καλύτερες πρακτικές, όπως επίσης και ένας αναλυτικός οδικός χάρτης ήδη έτοιμος και ολοκληρωμένος σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ).
Άμεση διεξαγωγή μιας συνολικής αξιολόγησης του ανταγωνισμού σε συγκεκριμένους τομείς που χαρακτηρίζονται από ολιγοπωλιακές πρακτικές (κατασκευές, χονδρεμπόριο, αγροτικά προϊόντα, ΜΜΕ κ.τλ.) και ανάλογη αποδοχή των συστάσεων (οδικός χάρτης και χρονοδιαγράμματα ήδη έτοιμα από τον ΟΟΣΑ).
Άμεση εφαρμογή πλήρους στρατηγικής ενάντια σε πρακτικές επιχειρηματικής διαφθοράς, για παράδειγμα, στις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων (οδικός χάρτης και χρονοδιάγραμμα ήδη έτοιμα από τον ΟΟΣΑ).
Ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωριστεί από τη ΔΕΗ σε μια ξεχωριστή οντότητα υπό πλειοψηφικό κρατικό έλεγχο.

ΦΠΑ

Η Αθήνα συμφωνεί:

Να αυξηθεί από το 13% στο 23% ο συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί, σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.).

Ασφαλιστικό

Την πλήρη εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη για τη χορήγηση βασικής + αναλογικής σύνταξης σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2015. Πρόκειται για τους νόμους 3863/2010 και 3865/2010 που αφορούν στο νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων σε πιο ανταποδοτική βάση για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com