Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Νέα υποβάθμιση της οικονομίας από την Moody’s

«Βροχή» πέφτουν οι υποβαθμίσεις για την Ελλάδα, καθώς μετά την S&P και την Fitch, σειρά πήρε η Moody’s που αργά χθες το βράδυ υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά 2 βαθμίδες, στο CAA2 (από B3 προηγουμένως), προϊδεάζοντας για περαιτέρω υποβάθμιση.



Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι χωρίς στήριξη από τους πιστωτές η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών στα δάνεια του ιδιωτικού τομέα, προσθέτοντας ότι η εξαγγελία του δημοψηφίσματος ενέτεινε τον ήδη μεγάλο κίνδυνο της χώρας. Σημειώνει δε ότι το δημόσιο χρέος είναι ανεκτό σήμερα λόγω των «χαλαρών» όρων εξυπηρέτησής του, μακροπρόθεσμα όμως είναι μη βιώσιμο και θα απαιτηθούν μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα επί σειρά ετών (με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που αυτά συνεπάγονται...) για να διαμορφωθεί σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα.

Λαγκάρντ

Σε χθεσινή της συνέντευξη, εξάλλου, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων προτού οι πιστωτές της εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλιών για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Εξέφρασε την ελπίδα το δημοψήφισμα να βοηθήσει στο να καθαρίσει ο ορίζοντας καθώς αυτή τη στιγμή είναι ασαφές το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος του ΔΝΤ (παρά την αθέτηση της πληρωμής) και το Ταμείο θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην χώρα. Ερωτώμενη τέλος εάν εμπιστεύεται τους Έλληνες συνομιλητές της... «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα» λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει λόγο στο ποιος εκροσωπεί την χώρα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com