Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Αυστηρό μήνυμα Ντάισελμπλουμ προς Ελλάδα: Αν καθυστερήσετε, θα χάσετε τις δόσεις

Αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα στέλνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα θα πάρει χρήματα μόνο με εφαρμογή των συμφωνηθέντων και επαναφέροντας το ελληνικό ζήτημα ψηλά στην ατζέντα του επερχόμενου άτυπου Eurogroup.



Ετσι, μετά τον διευθυντήςτου Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος προειδοποίησε χθες ότι οι εκλογές μπορούν να αναβάλουν την αξιολόγηση και κατά συνέπεια των εκχώρηση της δόσης προς την Ελλάδα, και ο επικεφαλής του Εurogroup χτυπά καμπανάκι.

Οπως προκύπτει από ενημερωτικό έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ προς τους υπουργούς Οικονομικών, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα είναι ψηλά στην ατζέντα του άτυπου Eurogroup στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ καταγράφει την ανησυχία του για τις εκλογές και για τις πιθανές καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να έρθουν οι υποδόσεις των 3 δισ. ευρώ. Ο Ντάισλεμπλουμ ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνημένα και τυχόν καθυστερήσεις λόγω πολιτικών εξελίξεων αποτελούν δική της ευθύνη.

Σύμφωνα με την ατζέντα, στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών το πρώτο θέμα θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα μετά την έγκριση του 3ου Μνημονίου την 19η Αυγούστου, αλλά και την προκήρυξη των εκλογών μία ημέρα μετά. Γίνεται εκτενής αναφορά στην διαδικασία καταβολής του πρώτου πακέτου δόσεων των 26 δισ. ευρώ και των 3 δισ. ευρώ που απομένουν από αυτό το πακέτο ως υποδόση-υποδόσεις. Και γίνεται σαφές ότι το ποσό αυτό θα καταβληθεί μόνο όταν διαπιστωθεί «συμμόρφωση με την εφαρμογή των αναγκαίων προαπαιτούμενων δράσεων».
Αυστηρό μήνυμα Ντάισελμπλουμ προς Ελλάδα: Αν καθυστερήσετε, θα χάσετε τις δόσεις

Επιπλέον, στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά στην ευρεία υποστήριξη του 3ου μνημονίου από τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και στο γεγονός ότι ήδη τρία πακέτα μεταρρυθμίσεων έχουν επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως «σημάδια ότι το δάνειο από τον ESM έχει ευρεία πολιτική στήριξη στην Ελλάδα». Ωστόσο, γίνεται και σαφές ότι χωρίς την εκπλήρωση των υπολοίπων προαπαιτούμενων δεν θα καταβληθούν άλλες υποδόσεις. Μάλιστα ο «κίνδυνος» της καθυστέρησης αυτής στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ως αποτέλεσμα των εκλογών αποδίδεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα.

Την κρισιμότητα της κατάστασης κατέδειξε ο Ντάισελμπλουμ και σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας, όπου τόνισε πως «μόνο εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα».

Ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε επίσης πως κάθε δόση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίτευξη των στόχων εκ μέρους της Ελλάδας. Τέλος, ανέφερε ότι οι πρόωρες εκλογές στη χώρα μας δεν θα προκαλέσουν καθυστέρηση στην αξιολόγηση των τραπεζών.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com