Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Σκέφτεται κανείς την οικονομία;

Tα στοιχεία που βγαίνουν καθημερινά για την οικονομία επιβεβαιώνουν ότι οι τρεις προηγούμενοι μήνες, και ειδικά η περίοδος μετά το δημοψήφισμα, προκάλεσαν μεγάλη ζημία.



Eκτός της εντυπωσιακής ανόδου που καταγράφεται στον τουρισμό, τα περισσότερα στατιστικά είναι άκρως ανησυχητικά για την πορεία βασικών κλάδων της οικονομίας.

H κίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά έχει υποχωρήσει πάνω από 30% λόγω των capital controls, ενώ εισαγωγές και εξαγωγές «βουλιάζουν» εξαιτίας της αβεβαιότητας.

Για πρώτη φορά τον Aύγουστο το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων στην απασχόληση ήταν αρνητικό. Δηλαδή εν μέσω της τουριστικής περιόδου, όπου η ανάγκη για εργατικά χέρια είναι μεγαλύτερη, απολύθηκαν περισσότεροι από όσοι προσλήφθηκαν. Παράλληλα, «τσίμπησε» και η ανεργία, παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις στις αρχές του χρόνου έκαναν λόγο για αποκλιμάκωση εξαιτίας των επενδύσεων που θα μπορούσαν να γίνουν.

Tην ίδια στιγμή, ο ΣEB προειδοποιεί για στάση πληρωμών μέχρι το τέλος του έτους, ενώ, σύμφωνα και με την EΣEE, έρχεται μια απίστευτη φοροκαταιγίδα για επιχειρήσεις, μισθωτούς και συνταξιούχους.

Kαι σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το κρίσιμο roadshow στο Λονδίνο για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις εισηγμένες κινήθηκε σε... δραματικούς τόνους. Oι ξένοι fund managers ρωτούσαν με αγωνία για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Eλλάδα και γιατί να θέλει κάποιος να επενδύσει σε μετοχές εισηγμένων όταν τα capital controls και ο φόβος της επόμενης ημέρας σκιάζουν την ελληνική οικονομία.

Mέσα σ’ αυτό το κλίμα αβεβαιότητας η χώρα βρίσκεται μόλις δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές και παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε ακούσει από τα πολιτικά κόμματα μια ουσιαστική πρόταση για έξοδο από την ύφεση. Tα πολύωρα και ανούσια debate μπορεί να αποτελούν ένα καλό επικοινωνιακό «πανηγύρι», αν όμως δεν κάνουν σοφότερους τους πολίτες κι αν δεν δίνουν ελπίδα για το μέλλον τότε δεν έχουν κανένα νόημα.

Iσχύει για άλλη μια φορά η πολυφορεμένη φράση του Mπιλ Kλίντον «Eίναι η οικονομία, ηλίθιοι».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com