Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Σταδιακά η χαλάρωση των capital controls

Δεν υπάρχει συμφωνία της Τράπεζας της Ελλάδος με την ΕΚΤ -ούτε έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα- για χαλάρωση των capital controls και μάλιστα άμεσα, παρά τις πληροφορίες που υποστήριζαν το αντίθετο. Κύκλοι της ΕΚΤ παρενέβησαν σχετικά και διευκρίνισαν πως αυτή τη στιγμή δεν προωθείται τέτοια διαδικασία.



Οι πληροφορίες μέχρι εκείνη τη στιγμή ήθελαν τα capital controls να χαλαρώνουν για όσους φέρνουν νέα λεφτά στις τράπεζες και μάλιστα είδε χθες το φως της δημοσιότητας για το θέμα αυτό και σχέδιο Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Η διαδικασία που ακολουθείται για την υποβολή αιτήματος χαλάρωσης των capital controls έχει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα εξής στάδια:

• Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως αρμόδια για την υποβολή του σχετικού αιτήματος, συγκεντρώνει τα επιμέρους αιτήματα τραπεζών και φορέων. Προωθεί τα αιτήματα με κριτήριο τη συστημική ευστάθεια και τη στρατηγική χαλάρωσης των περιορισμών που ακολουθείται. Στη συνέχεια η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ αξιολογεί και εισηγείται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που εγκρίνει ή όχι την εισήγηση.

• Στη συνέχεια αν υπάρξει έγκριση ενημερώνεται το αρμόδιο υπουργείο το οποίο και θα εκδώσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

• Βεβαίως προτεραιότητα της ΤτΕ παραμένει η χαλάρωση των περιορισμών που αφορούν στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το εξωτερικό, ώστε να διευκολυνθεί η ομαλοποίηση στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην οικονομία.

Από την πλευρά της και η Κεφαλαιαγορά επιζητεί χαλάρωση κεφαλαιακών ελέγχων στο Χρηματιστήριο, όπως τόνισε χθες ο πρόεδρός της, Κ. Μποτόπουλος, στο Bloomberg. «Εχουμε θέσει το θέμα στον κ. Χουλιαράκη», ανάφερε σχετικά ο κ. Μποτόπουλος. Ο ίδιος στη συνέντευξη αυτή, που δόθηκε στο πλαίσιο του roadshow στο Λονδίνο, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση και η Ελλάδα να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com