Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Τι σημαίνει η υποβάθμιση του Χ.Α. από τους FTSE

Και τελικώς το ελληνικό χρηματιστήριο υποβαθμίστηκε! Και θα ήταν εντελώς απίθανο να μην υποβαθμισθεί, καθώς η αγορά παρέμεινε κλειστή επί ένα μήνα, με αποτέλεσμα να μην εκπληρώνεται ένα από τα βασικότερα κριτήρια αξιολόγησης των διεθνών οίκων, που είναι η εμπορευσιμότητα των μετοχών.



Η προσωρινή υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κατηγορία των «προηγμένων αναδυόμενων αγορών» αντικατοπτρίζει, όπως και ο ίδιος ο οίκος FTSE, εξηγεί τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και όχι αλλαγές στη λειτουργία του χρηματιστηρίου.

Αυτό άλλωστε δήλωσε και ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς κ. Μποτόπουλος μετά την είδηση της υποβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Μία διαδρομή προς τα πίσω, 14 χρόνια, πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο το Χρηματιστήριο, καθώς ο FTSE υποβάθμισε το Χ.Α. από αναπτυγμένη αγορά (developed market) που υπήρξε από το 2001, σε «advanced emerging market».

Η αγορά θα εισέλθει στη συγκεκριμένη κατηγορία τον Μάρτιο του 2016 ως συνέπεια των όσων συντελέσθηκαν στο Χ.Α. μετά τα capital controls.

Και έτσι, ενώ έγινε αποδεκτό το γεγονός πως το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχει η ελληνική αγορά είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο, ο οίκος έλαβε υπόψη του στην απόφασή του αυτή, τα επίπεδα της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., όπως επίσης και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πελάτες του οίκου από τον εγκλωβισμό των επενδύσεών τους στην αγορά συνεπεία των κεφαλαιακών ελέγχων.

Οι επόμενοι μήνες θα χαρακτηριστούν από αναδιαρθρώσεις κεφαλαίων, μεταφορές χαρτοφυλακίων και αποχωρήσεις επενδυτών. Στην αγορά θα εισέλθουν νέα κεφάλαια προερχόμενα από funds που επιλέγουν αναπτυσσόμενες αγορές. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς της αγοράς, οι κραδασμοί δεν θα είναι μεγάλοι και αυτό διότι εν πολλοίς, οι επενδυτές έχουν ήδη προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Η νέα κρίσιμη αξιολόγηση του διεθνούς οίκου θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο (όταν θα υλοποιείται η τρέχουσα αξιολόγηση). Μέχρι τότε έχει ιδιαίτερη σημασία ποια θα είναι η εξέλιξη τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα capital controls και εάν στο Χ.Α. η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών εταιρειών θα έχει ενισχυθεί.

Αλλωστε αυτοί ήταν και οι προβληματισμοί στους οποίους είχαν να απαντήσουν και οι ελληνικές εταιρείες στο road show του Λονδίνου την προηγούμενη εβδομάδα.

Ας σημειωθεί πως η κατάταξη του Χ.Α. έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μέσα στο τρέχον έτος θα διενεργηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πιθανότατα με αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες θα μετέχουν και ιδιώτες.

Χθες πάντως η αγορά αντέδρασε ήπια σε ό,τι αφορά την είδηση της υποβάθμισης, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί μόνον κατά 0,12%, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν στα πάγια χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 28,4 εκατ. ευρώ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com