Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Φθηνότερο ρεύμα και δημοτικά τέλη στα ΑΕΙ

Πρωτοβουλίες με στόχο να δοθεί οικονομική «ανάσα» στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας αναλαμβάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκαλεί η περαιτέρω μείωση, κατά 20% για το 2016, των ήδη πενιχρών προϋπολογισμών τους.




Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης χθες, κατά τη διάρκεια της συνόδου των πρυτάνεων, τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης θα ενταχθούν σε ειδικό μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ, ενώ θα δρομολογηθεί η απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη. Ειδικότερα, ούτε για την εκπλήρωση των βασικών υποχρεώσεών τους σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ δεν επαρκούν οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ που συρρικνώνονται χρόνο με το χρόνο. Είναι ενδεικτικό ότι ο λογαριασμός ρεύματος σε δέκα πανεπιστήμια και ΤΕΙ ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός για αυτά τα ιδρύματα το 2016 δεν θα ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

ΕΥΝΟΪΚΑ ΜΕΤΡΑ
Σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα ενεργειακά κόστη των ΑΕΙ, ο κ. Φίλης ανακοίνωσε στους πρυτάνεις ότι το υπουργείο Παιδείας, σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη ΔΕΗ, σχεδιάζει την ένταξη των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στο ειδικό μειωμένο τιμολόγιο των μεγάλων καταναλωτών. Υπογράμμισε δε, ότι, σε συνεργασία με τους δημάρχους, θα δρομολογηθεί η ικανοποίηση του αιτήματος των ΑΕΙ για απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, ο κ. Φίλης ανέφερε πως και τα ίδια τα ιδρύματα θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να εξοικονομήσουν ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, προσθέτοντας πως το υπουργείο Παιδείας σε εξετάσει από κοινού με τις πρυτανικές αρχές τρόπους για την αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων ώστε να μπορέσουν τα ΑΕΙ να αποκτήσουν ένα πρόσθετο έσοδο για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μέσα από εθνικό διάλογο που θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2016, ενώ τόνισε ότι με νομοθετική πρωτοβουλία θα αντιμετωπιστούν λειτουργικά θέματα των ΑΕΙ που αφορούν, για παράδειγμα, τις εκλογές οργάνων διοίκησης ή τους διαγωνισμούς για τις συμβάσεις καθαριότητας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com