Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Μειώνονται τα όρια εκμπομπής κεραιοσυστημάτων

Μείωση των ορίων εκπομπής των κεραιοσυστημάτων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και δημιουργία χώρων συνεγκατάστασης κεραιών διαφόρων εταιρειών προανήγγειλε υπουργός Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.


Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου, με το οποίο τα κεραιοσυστήματα θα διαχωριστούν ουσιαστικά σε αστικά και αγροτικά.

Σήμερα τα όρια εκπομπής ακτινοβολίας είναι χαμηλότερα απ΄ αυτά που ισχύουν στο εξωτερικό και αντιστοιχούν στο 70% των ευρωπαϊκών, ενώ για τις ευαίσθητες εγκαταστάσεις (απόσταση 300 μέτρων από σχολεία, νοσοκομεία, κ.λπ.) πέφτουν στο 60%.

Όπως είπε ο υπουργός, ήδη βρίσκεται σε λειτουργία ένα παρατηρητήριο τιμών για την ακτινοβολία, το οποίο το υπουργείο στηρίζει και θα αναπτύξει περαιτέρω τη λειτουργία του και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του.

«Παρά ταύτα, η άποψή μας είναι ότι αυτά τα επίπεδα δεν μπορεί να εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα οριζόντια» είπε ο υπουργός. «Δηλαδή», συνέχισε «δεν μπορεί να είναι τα ίδια εντός των αστικών περιοχών, των περιαστικών περιοχών ή των περιοχών όπου δεν έχουμε καθόλου δραστηριότητες σαν κι αυτές που έχουμε μέσα στις πόλεις μας. Για να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική, δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολος τρόπος. Επομένως, θα πρέπει να πυκνώσουν τα κεραιοσυστήματα».

Ακτινοβολία
Πρόθεση του υπουργείου είναι αυτό να γίνει θεσμικά, προβλέποντας όχι από την αγορά, αλλά από τον νόμο, τη συνεγκατάσταση κεραιοσυστημάτων των διαφόρων εταιρειών. Θα πρέπει να πυκνώσουν, αλλά να έχουν πολύ μικρότερη ακτινοβολία, για να έχουν πολύ μικρότερα όρια εκπομπής, ειδικά μέσα στις αστικές περιοχές.

Παράλληλα οι αδειοδοτήσεις των κεραιοσυστημάτων θα επανέλθουν ως αρμοδιότητα στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Δυστυχώς, σύμφωνα με τον υπουργό, η ΕΕΤΤ σ’ αυτόν τον τομέα δεν τα έχει καταφέρει. Όπως ενημέρωσε ο κ. Σπίρτζης, «χιλιάδες άδειες είναι σε εκκρεμότητα».

Σήμερα υπό αδειοδότηση παραμένουν περίπου 1.600 κεραίες, οι φάκελοι των οποίων θεωρούνται πλήρεις, αλλά έχουν «βαλτώσει» για διάστημα από ένα έως οκτώ χρόνια σε διάφορες υπηρεσίες. Έτσι, περίπου 200 αναμένουν αυτοψίες και άδειες από φορείς αρχαιοτήτων, 190 φάκελοι είχαν «κολλήσει» σε δασαρχεία και προχωρούν αυτήν την περίοδο, 300 βρίσκονται στις Περιφέρειες αναμένοντας τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ υπολογίζονται και 400 καινούργια κεραιοσυστήματα που κρίνονται απαραίτητα για τα επόμενα τρία χρόνια.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com