Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Συνεννόηση για να μη χαθεί η ευκαιρία

Δύο ταυτόχρονες ομιλίες έλαβαν χώρα στο Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή.



Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση για διάλογο, έστειλε μηνύματα στους δανειστές, προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί ακραίους, ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με κέντρα που ο ίδιος θεωρεία εχθρικά.

Από την άλλη ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε αυτό που έχει πει τις τελευταίες ημέρες. Οτι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για επιστροφή σε έναν νέο φαύλο κύκλο, αν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί το ταχύτερο.

Ο πρωθυπουργός από τη μια επέμεινε στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ελπίζοντας ότι και το κουαρτέτο θα δεχθεί το σχέδιο. Από την άλλη, ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε αντίθετος στην αύξηση των εισφορών ζητώντας μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις διότι, όπως τόνισε, το σύστημα δεν αντέχει και οι νέες γενιές δεν μπορούν να επιβαρύνονται τόσο πολύ.

Προφανώς είναι δύο διαφορετικές απόψεις ως προς τον τρόπο που θα λυθεί το ασφαλιστικό και η ιστορία θα κρίνει ποια είναι η πιο ορθή, ποια θα οδηγήσει σε ταχύτερη λύση του μείζονος αυτού προβλήματος.

Ομως, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όποια κι αν είναι η επιλογή του πολιτικού συστήματος, αν δεν υπάρχει εθνική συνεννόηση, δεν θα προχωρήσει. Αν δεν σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων, όποια απόφαση κι αν ληφθεί δεν θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή και την κοινωνία, δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί.

Κι έχει ιδιαίτερη σημασία ότι και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Στουρνάρας ζητούν συνεννόηση πριν να είναι αργά. Αλλωστε, η πρόσφατη δήλωση του Ευκλ. Τσακαλώτου, ότι αν οι διαπραγματεύσεις κρατήσουν μέχρι τον Απρίλιο - Μάιο... καήκαμε, δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Η χώρα κατάφερε πριν από έξι μήνες να ξεφύγει από το στόμα του λύκου. Με βαριές απώλειες, με υψηλό κόστος, αλλά σίγουρα όχι με χειρότερες επιπτώσεις απ’ ό,τι η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ.

Είναι, λοιπόν, κρίμα τώρα να χαθεί η τελευταία ευκαιρία που δόθηκε στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Και είναι κρίμα να γίνει η χώρα βορά των ακραίων της Ευρώπης που επιθυμούν διακαώς ένα Grexit. Δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com