Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Fitch: Μόνο η ανάπτυξη της οικονομίας θα διώξει, οριστικά, το Grexit

Ο κίνδυνος του Grexit θα απενεργοποιηθεί πλήρως μόνο όταν η Ελλάδα ξεκινήσει να αναπτύσσεται και έχει θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε βιώσιμο και σταθερό μονοπάτι, ξεκαθαρίζει η Fitch υπογραμμίζοντας πάντως πως, σήμερα, ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με το καλοκαίρι του 2015.



Πώς αποτιμάτε το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, στην παρούσα φάση;

Όλα τα μεγάλα κόμματα στη Βουλή συμφώνησαν για το τρίτο Μνημόνιο πέρσι. Επομένως υπάρχει μια ευρεία πολιτική στήριξη στα χαρτιά για το πρόγραμμα και δεν υπάρχει πλέον ένα μεγάλο αντι-μνημονιακό μπλοκ βουλευτών. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω «ξεσπάσματα» πολιτικής αστάθειας, αλλά δεν πιστεύουμε πως αυτό θα οδηγήσει σε επανάληψη της μετωπικής σύγκρουσης με τους πιστωτές, που είδαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Περιμένετε πως η κυβέρνηση τελικά θα καταλήξει σε συμφωνία με τους Θεσμούς, έως το τέλος Μαρτίου ή θεωρείτε πιο πιθανές τις καθυστερήσεις;

Εξαιτίας του ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών σε ορισμένα ζητήματα, ειδικά στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, πιστεύουμε πως η πρώτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αργότερα μέσα στην άνοιξη. Παρόλα αυτά, περιμένουμε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί, χωρίς να πυροδοτηθεί ακόμη μία κρίση ρευστότητας.

Εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, θα μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, φέτος;

Αυτό είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρει η ΕΚΤ, αλλά αυτό είναι σίγουρα η προσδοκία μας, στη βάση προηγούμενων δηλώσεων αξιωματούχων.

Ορισμένοι υποστηρίζουν μετ’ επιτάσεως ότι το Grexit δεν είναι πλέον στο τραπέζι. Συμμερίζεται η Fitch αυτή την άποψη;

Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι ο κίνδυνος για ένα Grexit έχει μειωθεί αισθητά από το προηγούμενο καλοκαίρι. Ωστόσο, θα βρεθεί «εκτός τραπεζιού» μόνο όταν η ελληνική οικονομία είναι σε φάση επέκτασης και τα δημόσια οικονομικά σε διατηρήσιμη βάση.

Πόσο μακριά βρίσκεται η Ελλάδα από το να επιστρέψει στις αγορές; Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που θα επέτρεπαν μια επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση από το ελληνικό δημόσιο σε κάποια φάση;

Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε, αφού οι συνθήκες στις αγορές μπορούν να αλλάξουν γρήγορα. Ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά υποθέτουμε στους υπολογισμούς μας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα, τουλάχιστον για το υπόλοιπο 2016.

Τι θα έπρεπε να κάνουν, Ελλάδα και πιστωτές για να διαβεβαιώσουν τις αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι διατηρήσιμο;

Η διατήρηση καλών σχέσεων με τους πιστωτές και η διατήρηση του τρίτου προγράμματος σε γενικές γραμμές εντός τροχιάς, θα στήριζαν την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία. Η ελάφρυνση του χρέους, που θα προσφέρουν οι πιστωτές μετά την πρώτη αξιολόγηση, μπορεί επίσης να βοηθήσει να βελτιώσουμε το μακροπρόθεσμο χρηματοδοτικό προφίλ της Ελλάδας.

Πότε περιμένετε τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους;

Το περιμένουμε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ωστόσο, το ακριβές timing είναι αβέβαιο.

Πως θα αξιολογήσουμε την Ελλάδα
Το θετικό και το αρνητικό σενάριο

H Fitch αναμένεται να δημοσιοποιήσει έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα τον Μάρτιο. Θα έπρεπε η Ελλάδα να περιμένει μια θετική κίνηση όσον αφορά στην αξιολόγηση της οικονομίας;

Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στην τελευταία έκθεσή μας για την Ελλάδα, στις 13 Νοεμβρίου 2015 με την οποία επιβεβαιώθηκε η αξιολόγηση της χώρας στο «CCC»:

• Εξελίξεις που θα μπορούσαν, κατά μόνας ή συνδυαστικά να προκαλέσουν μια υποβάθμιση περιλαμβάνουν τα εξής:

• Μία επανάληψη της παρατεταμένης κατάρρευσης των σχέσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές όπως την είδαμε στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2015 ? Ιουλίου 2015, για παράδειγμα με μια αποτυχία να ικανοποιήσει η Ελλάδα τους στόχους του προγράμματος του ESM.

• Μη πληρωμή, μετατροπή ή/και ανταλλαγή ελληνικών τίτλων με άλλους με δυσμενέστρους όρους για τους πιστωτές ή ένα χρεοστάσιο για όλες τις πληρωμές χρέους από τη χώρα.

• Μελλοντικές εξελίξεις που κατά μόνας ή συνδυαστικά μπορούν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση, περιλαμβάνουν:

• Ένα καλό ιστορικό επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος του ESM, ως αποτέλεσμα μιας βελτιωμένης και λειτουργικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών και ένα σχετικά σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

• Οικονομική ανάκαμψη, περαιτέρω πρωτογενή πλεονάσματα και ελάφρυνση χρέους από τους επίσημους πιστωτές θα ασκούσαν ανοδική ώθηση στην αξιολόγηση, μεσοπρόθεσμα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com