Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Καλοί οι έλεγχοι, αλλά να μειωθούν οι φόροι

Εστω και καθυστερημένα το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να τα βάλει με το «τέρας» της φοροδιαφυγής.



Η καλοκαιρινή περίοδος και οι τουριστικές επιχειρήσεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, ειδικά μετά την επιβολή νέων φόρων και την αύξηση του ΦΠΑ.

Και πλέον δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το κράτος. Πρέπει να διεκδικήσει τους φόρους, πρέπει να πιάσει τους φοροφυγάδες, οφείλει να γεμίσει τα ταμεία από τους κατ’ επάγγελμα «τζαμπατζήδες». Το δυστύχημα είναι ότι κάθε κυβέρνηση, κι όχι μόνο η σημερινή, έχει προειδοποιηθεί ότι η επιβολή όλο και περισσότερων επιβαρύνσεων σε πολίτες και επιχειρήσεις, αυξάνει τη φοροδιαφυγή. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν αυξηθεί με δραματικούς ρυθμούς και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 97 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, δείχνουν ότι η φορολογική πολιτική είναι λανθασμένη στα χρόνια των μνημονίων. Το γεγονός και μόνο ότι στις αρχές του 2015 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν κάτω από 75 δισ. και σήμερα αγγίζουν τα 90 δισ., δείχνει ότι η φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί, ενώ προστίθενται όλο και περισσότεροι κατ’ επάγγελμα φοροφυγάδες.

Μπορεί, επομένως, το «σαφάρι» ελέγχων να είναι καλοδεχούμενο. Επιτέλους η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι χωρίς άγριο φοροκυνηγητό δεν θα πληρώνει κανείς στο τέλος. Η εποχή του «δεν πληρώνω» έχει περάσει στο παρελθόν και η σκληρή πραγματικότητα των άδειων ταμείων αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να καταφύγει στη μοναδική λύση, την ένταση των ελέγχων σε όλη την Ελλάδα.

Ομως, θα πρέπει κάποια στιγμή το πολιτικό σύστημα, ανεξαρτήτως κόμματος, να καταλάβει ότι η λογική των υπέρογκων φόρων είναι αυτή που οδηγεί σε φαινόμενα προκλητικής φοροδιαφυγής. Κι αν δεν υπάρξει μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση με ελάφρυνση των βαρών, τότε τα χρέη προς το Δημόσιο θα αυξάνονται συνεχώς. Και δεν θα σώσει τα ταμεία καμιά επιθετική πολιτική με ελέγχους παντού, αν δεν υπάρξουν γενναίες μειώσεις φόρων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com