Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Εκλογικός συναγερμός 100 ημερών από Κ. Μητσοτάκη

Για «τυφλή πορεία» του Αλ. Τσίπρα, κάνουν λόγο στην οδό Πειραιώς μετά την απόφαση του ESM να «παγώσει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ σε εκλογική ετοιμότητα 100 ημερών.



Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, με αφορμή και την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε την Πέμπτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός για το βοήθημα στους συνταξιούχους, τόνιζαν πως «ο κ. Τσίπρας δεν θα βρει συνενόχους στα -παιχνίδια- τακτικισμών που επιχειρεί» και υποστήριζαν ότι «δημιουργεί αδιέξοδα θέτοντας σε νέους κινδύνους την πορεία της χώρας».

Στην οδό Πειραιώς εκτιμούν ότι οι κινήσεις των τελευταίων ημερών του πρωθυπουργού κατατείνουν «στην πρόκληση κλίματος ρήξης» όχι μόνο με το ΔΝΤ αλλά και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου «πάνω σε αυτό να οικοδομήσει το αφήγημά του για τη διέξοδο που αναζητεί», η οποία, όπως λένε, «τον οδηγεί εκ των πραγμάτων στην προκήρυξη εκλογών», τις οποίες πλέον τοποθετούν ακόμη και πριν από τον Μάρτιο του 2017.

Σκηνικό σύγκρουσης
Με βάση την εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας διαμορφώνει σκηνικό σύγκρουσης, εντός και εκτός Ελλάδος, αναμένεται άμεσα να ανέβουν κατακόρυφα οι τόνοι της αντιπαράθεσης και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο έκανε την Πέμπτη ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «ανήθικο και επικίνδυνο», απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις κατηγορίες ότι η ΝΔ συντάσσεται με τους πιο ακραίους από τους δανειστές και το ΔΝΤ, αλλά και στις προσωπικές εις βάρος του αιχμές περί «προθύμου» και «Εφιάλτη».

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης ανταπέδωσε στα ίσα τον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για «ψεύτικες μαγκιές του κ. Τσίπρα, που αλληθωρίζουν στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο» και υπογράμμισε πως «οι συμπεριφορές αυτές δίνουν άλλοθι στις ακραίες φωνές εκτός Ελλάδας να τεντώνουν το σκοινί και να μην επιτρέπουν στη χώρα να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό». Τον κάλεσε δε να αναζητήσει διέξοδο με αξιοπρέπεια «χωρίς να ναρκοθετήσει την πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση», υπονοώντας προφανώς πως αξιοπρεπής διέξοδος είναι η προκήρυξη εκλογών.

Στην οδό Πειραιώς θεωρούν ότι μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και «τα αδιέξοδα που προκάλεσε ο πρωθυπουργός», η διέξοδος των εκλογών «είναι η μοναδική και αναγκαστική επιλογή του κ. Τσίπρα» και επισημαίνουν πως «οι συνεχείς αναφορές του για εκλογές το 2019, είναι ένα ακόμη από τα συνήθη ψέματά του».

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υποστηρίζουν πως «η αξία της υπόσχεσης του κ. Τσίπρα για εκλογές το 2019, συγκρίνεται μόνο με αντίστοιχες δηλώσεις που έκανε ο ίδιος και όλα τα στελέχη της κυβέρνησής του στο παρελθόν». Το πρώτο εξάμηνο του 2015, σημειώνουν, «απέκλειε να κάνει δημοψήφισμα, αλλά το έκανε. Το καλοκαίρι του 2015 -όταν η αντιπολίτευση έβαλε πλάτη για να μην τινάξει ο κ. Τσίπρας τη χώρα στον αέρα- έλεγε ότι δεν θα κάνει εκλογές, αλλά τις έκανε».

Όση αξία, τονίζουν «είχαν εκείνες οι υποσχέσεις του, άλλο τόσο έχουν και οι τωρινές. Ο κ. Τσίπρας θα κάνει εκλογές πολύ νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2019 και αυτό είναι το μόνο αισιόδοξο ψέμα του κ. Τσίπρα. Γιατί όσο νωρίτερα απομακρυνθεί αυτή η ανίκανη κυβέρνηση τόσο καλύτερα για τον τόπο».

Ο κ. Τσίπρας, καταλήγουν, «παραμένει απαράλλαχτος. Η μόνη διαφορά είναι ότι παλιά έλεγε ψέματα για να κερδίσει τις εκλογές, ενώ τώρα για να γαντζωθεί στην καρέκλα του όσο περισσότερο γίνεται. Αλλά κανείς πλέον δεν τον πιστεύει».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις και καθώς κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει έναν εκλογικό «αιφνιδιασμό» στις αρχές του 2017, προκειμένου ο κ. Τσίπρας να εκμεταλλευτεί και το γεγονός ότι μέχρι τον Μάρτιο οι εκλογές θα γίνουν με «λίστα», κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους συνεργάτες του να εκπονηθεί «σχέδιο εκλογικής ετοιμότητας 100 ημερών», ώστε η ΝΔ να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Στο σχέδιο, πέρα από την εγρήγορση των κομματικών οργανώσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα περιλαμβάνει ένα ευρύ πρόγραμμα περιοδειών τόσο του ίδιου του κ. Μητσοτάκη όσο και όλων των βουλευτών του κόμματος όχι μόνο στις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά και σε περιοχές που ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε υψηλά ποσοστά, ώστε στο τρίμηνο αυτό να υπάρξουν παντού συγκεντρώσεις και συζητήσεις που θα αναλυθεί το οικονομικό πρόγραμμα και οι προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυρ. Μητσοτάκης θα περιοδεύσει το τρέχον Σαββατοκύριακο στη Θράκη, περιοδεία που ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε καθώς τις ίδιες ημέρες αποφάσισε, τότε, να επισκεφτεί εκτάκτως τη Θράκη ο Αλ. Τσίπρας.

Γκρίνιες για την ψηφοφορία της Πέμπτης

Η στάση των βουλευτών της ΝΔ, στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η κυβερνητική πλειοψηφία για παροχή της έκτακτης βοήθειας στους συνταξιούχους, προβλημάτισε ιδιαίτερα τον Κυρ. Μητσοτάκη και το στενό επιτελείο των συνεργατών του, με τους οποίους βρισκόταν σε συνεχή επαφή από το βράδυ της Τετάρτης έως και την Πέμπτη το πρωί, όταν και αποφασίστηκε το περιεχόμενο της δήλωσης του προέδρου της ΝΔ και το «παρών» στην ψηφοφορία. Ο κ. Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν, επικοινώνησε με πολλούς βουλευτές του κόμματος και έγινε αποδέκτης διαφορετικών εισηγήσεων. Αρκετοί βουλευτές του πρότειναν να μην αλλάξει θέση η ΝΔ και να παραμείνει στο «ναι», με το σκεπτικό ότι τυχόν μετατόπιση προς το «όχι» θα έδινε το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να στοιχειοθετήσει την κατηγορία περί συμπόρευσης με τους δανειστές και το ΔΝΤ, ενώ θα προκαλούσε ρήξη στις σχέσεις του κόμματος με τους συνταξιούχους, που θα κατηγορούσαν τη ΝΔ ότι αρνήθηκε την καταβολή του βοηθήματος.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπήρξε και μια άλλη ομάδα βουλευτών που τάχθηκε υπέρ του «όχι» στην τροπολογία, υποστηρίζοντας ότι το «ναι» θα θόλωνε την αξιοπιστία της ΝΔ και του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς θα ερχόταν σε σύγκρουση με τη ρητορική κατά του λαϊκισμού που έχει αναπτύξει, αλλά και με το μήνυμα που επιχειρεί να επιχειρεί να στείλει πως θα λέει την αλήθεια στους πολίτες και δεν θα διστάζει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις, όταν χρειάζεται. Οι ίδιοι στην επιχειρηματολογία τους υπέρ του «όχι» ενέτασσαν και το ενδεχόμενο, υπό το βάρος της πίεσης των δανειστών, να αναγκαστεί τελικά ο κ. Τσίπρας να πάρει πίσω την εξαγγελία του και να συμπαρασύρει στο «μπλοκ» των ηττημένων και τη Νέα Δημοκρατία. Κάτω από αυτά τα δεδομένα, αποφασίστηκε οι βουλευτές της ΝΔ να δηλώσουν «παρών» στην ψηφοφορία και κύκλοι της οδού Πειραιώς να διευκρινίζουν πως «η στάση της ΝΔ δεν σημαίνει «όχι» στην καταβολή του βοηθήματος στους συνταξιούχους, αλλά είναι μια απόφαση σοβαρή και υπεύθυνη απέναντι στους τυχοδιωκτισμούς του κ. Τσίπρα που εγκλωβίζουν την χώρα σε αδιέξοδα».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com