Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

«Αντιδημοκρατική η επιμονή του ΔΝΤ για μέτρα μετά το 2019»

Η εμμονή του ΔΝΤ για νέα μέτρα μετά το 2019 είναι αντιδημοκρατική. Κανένα κοινοβούλιο ευρωπαϊκής χώρας δεν μπορεί να αποδεχθεί να ψηφίσει μέτρα για το αν θα χρειαστούν.



Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Το μήνυμα που έστειλε ήταν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί επιπλέον μέτρα.

Συγκεκριμένα τόνισε:

"Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή για μέτρα λιτότητας μετά το 2019 είναι αντιδημοκρατική που στηρίζεται σε ένα υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων. Κανένα δημοκρατικό Κοινοβούλιο της Ευρώπης δεν θα δεχόταν μέτρα για μετά από 3 χρόνια. Αν το Ταμείο είναι τόσο βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους του 3,5% θα ήταν προτιμότερο να πιέζει προς την κατεύθυνση των Θεσμών, όχι προς την Ελλάδα, ώστε αυτοί οι στόχοι να μειωθούν.

Πρέπει το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και στην Ευρώπη το κεκτημένο είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η κατάσταση εξαίρεσης που καταδικάστηκε η Ελλάδα δεν μπορεί να μονιμοποιηθεί.

Κατανοώντας όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ευρώπη και λαμβάνοντας υπόψιν την τήρηση της συμφωνίας από την Ελλάδα, θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.

Ανέφερε πως το επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους έχει προκύψει από την υπεραπόδοση εσόδων και δεν θέτει σε κανένα κίνδυνο το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, δείχνοντας έτσι πως δεν κάνει πίσω παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μάλιστα χαρακτήρισε "παρεξήγηση" την όλη υπόθεση και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα λυθεί.

Είπε ακόμη:

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το τέλος της αξιολόγησης.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της και επισήμανε τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που "έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης" παρά τις αρχικές προβλέψεις. Σε αυτή την κρίσιμη φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει έναντι των στόχων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης, της σταθερότητας. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της, υπογράμμισε.

"Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα κλείνει την δεύτερη αξιολόγηση. Από τον Αύγουστο του '15 τηρήσαμε κατά γράμμα τις δεσμεύσεις μας και συνεχίσαμε την δημοσιονομική πολιτική. Το 2015 και το 2016 είχαμε υπεραπόδοση εσόδων, η ανεργία έχει μειωθεί, περίπου 4,5 μονάδες χαμηλότερα από ό, τι την παραλάβαμε, η ελληνική οικονομία πέρασε σε φάση ανάπτυξης και έχει θετικό πρόσημο. Σήμερα είναι πιθανό το 2016 να κλείσει συνολικά με θετικό πρόσημο.

Σε αυτή τη φάση, που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε για να διατηρηθεί η ανάκαμψη και η σταθερότητα.

Ερωτώμενος για το αν υπάρξει νέος εκβιασμός ανέφερε:

Με ρωτάτε διαρκώς. Εγώ πιστεύω ότι τώτρα, αυτό που κάποτε μπορεί να έμοιαζε με αρνητικό δεδομένο, σήμερα θα μας βοηθήσει για να βρούμε διέξοδο. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και η Ελλάδα στο επίκεντρο. Δεχόμαθε πολύ σημαντικές απειλές και από το προσφυγικό, ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν την επίλυση του Κυπριακού και σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει. Επίσης η επόμενη χρονιά είναι εκλογική για πολλές χώρες. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία δε χωράνε καπρίτσια και εκβιασμοί. Όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Αλλα θέματα

"Τραγική η κατάσταστη στο Χαλέπι", είπε ο Αλέξης Τσίπρας που τόνισε την ανάγκη ειρηνικής λύσης.

"Συζητήσαμε και για το Brexit, ενώ για το μεταναστευτικό τόνισα για μία ακόμη φορά το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα.

Εγκρίθηκε το νέο σχέδιο δράσης για την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Ήδη τίθεται σε εφαρμογή με τη νέα ευωρπαίκή συνοριοφυλακή με συγκεκριμένες δεσμεύσεις της ΕΕ για την επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, για την αποστολή στελχών στα νησιά. Θέτει πολύ φιλόδοξους στόχους για 2 με 3 χιλιάδες τον μήνα σχετικά με τις μεταγκαταστάσεις".


 
website counter
friend finderplentyoffish.com