Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Κατώτεροι των περιστάσεων

Τα μέσα ενημέρωσης και οι πολίτες κάνουν ένα μεγάλο λάθος όταν διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις.




Επικεντρώνονται στη μάχη των κομμάτων και των αρχηγών για την πρωτιά. Ποιος προηγείται, ποιος είναι καταλληλότερος, ποια είναι η παράσταση νίκης και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας που «φτιάχνουν» πολιτικό κλίμα.

Λίγοι ενδιαφέρονται για τις πραγματικές ερωτήσεις, αυτές που δίνουν και τα πιο σοβαρά συμπεράσματα. Για παράδειγμα στην πρόσφατη έρευνα της MRB, το 93% των πολιτών δηλώνει ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα και μόλις 0,6% ότι πάνε όλα καλά. Στα ίδια ποσοστά είναι η εκτίμηση για την οικονομική κατάσταση της χώρας και πάνω από οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι και το 2017 θα είναι τραγικό.
Ανεργία, φορολογικό σύστημα, υγεία, περίθαλψη και έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης είναι τα τέσσερα σημαντικότερα προβλήματα για τους πολίτες.

Επειτα από τα στοιχεία αυτά, αναρωτιέται κανείς γιατί όλο το πολιτικό σύστημα και μεγάλο μέρος της κοινωνίας ασχολούνται με το δέντρο και χάνουν το δάσος.
Συγκρούσεις πεζοδρομίου στη Βουλή, μπροστά στα μάτια έκπληκτων μαθητών, πολιτικές σκιαμαχίες με φόντο ένα έκτακτο επίδομα που δίνεται έπειτα από άγρια φοροεπιδρομή στα εισοδήματα. Και στο τέλος, μια σύγκρουση της κυβέρνησης με τους δανειστές που ακόμη και τώρα πολλοί αμφιβάλλουν αν πρόκειται για τεχνητή ένταση, προκειμένου να περάσουν… παλικαρίσια νέα μέτρα λιτότητας.

Ούτε μια στιγμή τα τελευταία χρόνια της βαθιάς κρίσης δεν υπήρξε σωστή αντιμετώπιση και ανάλυση των πραγματικών αναγκών των πολιτών. Το φωνάζουν οι άνεργοι στις ουρές του ΟΑΕΔ. Το λένε οι πάνω από 125 χιλιάδες «εργαζόμενοι» με αμοιβές 100 ευρώ τον μήνα. Χτυπούν καμπανάκια οι συνταξιούχοι που δεν θέλουν ένα έκτακτο βοήθημα εν είδει «μποναμά», αλλά ζητούν αξιοπρεπή διαβίωση στα τελευταία χρόνια της ζωής τους.

Δεν είναι, για παράδειγμα, το μείζον το ύψος της σύνταξης, όταν οι παλαίμαχοι της ζωής αναγκάζονται να παλέψουν καθημερινά με ένα διαλυμένο σύστημα υγείας και ασφάλισης. Όμως, κανείς δεν κάνει κάτι γι’ αυτό. Αντί, δηλαδή, να δοθούν 617 εκατ. ευρώ για φιλοδώρημα, δεν θα μπορούσαν να χορηγηθούν στο διαλυμένο ΕΣΥ και στην υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων;

Δεν θα μπορούσαν να δοθούν στους άνεργους που και αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα φέρουν ούτε ένα ευρώ στο σπίτι; Μήπως θα μπορούσε να υψωθεί ασπίδα προστασίας σε όσους εργάζονται για 100 ευρώ σε μια χώρα που δηλώνει «δυτική» και «πολιτισμένη», αλλά δεν απέχει καθόλου από τον Τρίτο Κόσμο;
Το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα εξουσίας ιδιαίτερα, δείχνουν πλήρως αποκομμένα από την κοινωνία. Εμφανίζονται στα λόγια να αφουγκράζονται τις ανάγκες των πολιτών, αλλά την ώρα των αποφάσεων δείχνουν λιγοψυχία στη χάραξη μιας ξεκάθαρης, εθνικής, αναπτυξιακής πολιτικής που θα έχει στόχο έναν και μόνον: Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω μεγάλων αναπτυξιακών έργων που θα φέρει ρευστό στην αγορά, στα ταμεία, στις οικογένειες.

Όμως, δυστυχώς, για ακόμη μια φορά όλοι εμφανίζονται κατώτεροι των περιστάσεων και παντελώς αδιάφοροι για τις τάσεις που διαμορφώνονται στην κοινωνία. Κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται επομένως ούτε με την έκρηξη οργής, ούτε με την έξαρση του λαϊκισμού. Σπέρνουν άνεμους, θα θερίσουμε όλοι μαζί θύελλες.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com