Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Μη γίνει ξανά το ίδιο λάθος

Ενα πολύ σκληρό παιχνίδι πόκερ, που θυμίζει το 2015, με τα καλά του και κυρίως με τα κακά του, παίζεται τις τελευταίες ημέρες.


Στην κυριολεξία τα πάντα βρίσκονται στον αέρα: Η διαπραγμάτευση για το χρέος, η αξιολόγηση, η οικονομία, η κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα συνολικά.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να δώσει μέρος από το πλεόνασμα στους συνταξιούχους δεν ήταν λάθος. Ηταν μια σωστή κίνηση και κάθε βοήθημα που δίνεται, έστω και για μικροκομματικούς ή προεκλογικούς σκοπούς, είναι καλό για την οικονομία. Κάθε επιπλέον ευρώ είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψει στην αγορά.

Ως εκ τούτου, οι δανειστές δεν είχαν κανένα δικαίωμα να αποστερήσουν από την οικονομία και τους δοκιμαζόμενους πολίτες, μια μικρή, έστω ανάσα 600 και πλέον εκατομμυρίων. Τώρα, αν αυτό χαρακτηρίζεται «μονομερής ενέργεια» μπορεί να συζητηθεί...

Η παρέμβαση, των κ. Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ, που επί της ουσίας «πάγωσαν» τα ευνοϊκά μέτρα για ρύθμιση του χρέους και μεταθέτουν για αργότερα τη συμφωνία για την αξιολόγηση, είναι προφανές ότι έγινε κατ’ εντολήν Σόιμπλε. Η εμμονή του Γερμανού υπουργού σε συγκεκριμένες, σκληρές αποφάσεις, ίσως και λόγω εκλογών στη χώρα του, δείχνει ότι θα υπάρξει ακόμη σφοδρότερη σύγκρουση με την Αθήνα.

Ηδη, οι διαρροές για αίτημα εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, είναι το πρώτο βήμα για οριστική ρήξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα. Κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει πρόωρες εκλογές, τη λύση δηλαδή να τη δώσει ο λαός. Αρκεί αυτός να είναι πλήρως ενημερωμένος και να μην παγιδευτεί σε ψευτοδιλήμματα που θα θέσουν σε κίνδυνο της ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Το λάθος έγινε μια φορά και δεν μπορεί να επαναληφθεί...


 
website counter
friend finderplentyoffish.com