Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Κίνητρα για χρήση πλαστικού χρήματος

Τη χορήγηση κινήτρων για να διευρυνθεί περαιτέρω η χρήση του πλαστικού χρήματος, που όπως αποδεικνύεται έχει συνεισφέρει θετικά στην εισπραξιμότητα των φόρων, αλλά και την επαναφορά των φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ σε χαμηλότερα επίπεδα, προκρίνει η ΤτΕ.


Όπως εκτιμά η ΤτΕ, η σημαντική αύξηση στη χρήση καρτών πληρωμής μετά την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών τον Ιούλιο του 2015 επιδρά θετικά στην πορεία των εσόδων από ΦΠΑ, βελτιώνοντας την εισπραξιμότητα. Αντιθέτως, οι πρόσφατες αυξήσεις των συντελεστών εκτιμάται ότι ασκούν αρνητική επίδραση στα έσοδα ΦΠΑ. Αντλώντας παραδείγματα από διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, τα κίνητρα μπορούν να περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις και κληρώσεις επάθλων και να συνοδεύονται από διοικητικά μέτρα, όπως είναι η υποχρέωση αποδοχής καρτών πληρωμής.

Η θέσπιση μιας σειράς μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση στη Νότιο Κορέα οδήγησε την περίοδο 1999-2010 σε τετραπλασιασμό του μεριδίου των καρτών πληρωμής στην ιδιωτική κατανάλωση σε πάνω από 65%, με παράλληλη επιτάχυνση των φορολογικών εισπράξεων. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη στοχευμένη θέσπιση φοροαπαλλαγών για τη χρήση πλαστικού χρήματος ως μέσου συναλλαγών σε επαγγελματικούς κλάδους με υψηλή συχνότητα απόκρυψης εισοδημάτων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com