Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΥΠΟΙΚ: Οι οκτώ παρεμβάσεις - «αντίδοτο» στον κορωνοϊό

Περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος υγείας με ακόμα 70 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών με το πρόσθετο κόστος να εκτιμάται για εφέτος στα 200 εκατ. ευρώ, νομοθετική παρέμβαση για τη στήριξη επιχειρήσεων που  πλήττεται η δραστηριότητα τους λόγω κορονοϊού, είναι μερικές από τις νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη «μάχη» αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού.



Στο ζήτημα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει μέσα στο Σαββατοκύριακο το υπουργείο από τράπεζες, εφορία, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και τους φορείς του ιδιωτικού τομέα, θα καθοριστούν τα μέτρα που θα ληφθούν. Μάλιστα θα αφορούν όχι μόνο φορολογικές διευκολύνσεις αλλά και ενισχύσεις, ένα ζήτημα που διαχειρίζεται το υπουργείο Εργασίας.

Περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας

Πέρα από τα 15 εκατ. ευρώ τα οποία διατέθηκαν στο υπουργείο Υγείας για την προμήθεια του αναγκαίου υγειονομικού υλικού, ενισχύεται περαιτέρω με ακόμα 70 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις, οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ. Όπως μάλιστα τονίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, «Ότι ζητήσει το υπουργείο Υγείας, θα το έχει»

Εργαζόμενοι με παιδιά έως 15 ετών

Εκτός από τις διευκολύνσεις πρόσβασης στην εργασία, ειδικά για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά έως 15 ετών, παρέχεται ευελιξία ως προς τα ωράρια εργασίας, διευκολύνεται η εξ αποστάσεως εργασία, δίνεται η δυνατότητα λήψης άδειας ειδικού σκοπού.  Το κόστος θα επιμεριστεί μεταξύ του Κράτους, των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Αναστολή πληρωμής φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων

Οι επιχειρήσεις οι οποίες διακόπτουν τη δραστηριότητα τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού, έχουν τη δυνατότητα αναστολής πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Δηλαδή αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων

τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και πληρωμών όλων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, άμεσα ακολουθούν αντίστοιχα μέτρα για επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται δραστικά από το ίδιο φαινόμενο.

Συνεχής παρακολούθηση των στοιχείων

Μέσω του μηχανισμού ημερήσιας παρακολούθησης που δημιουργήθηκε με συγκέντρωση στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, της ΑΑΔΕ, των τραπεζών, του Υπουργείου Εργασίας αλλά και του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης με μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται σε κλάδους της οικονομίας και περιοχές όπου καταγράφεται σημαντική πτώση του τζίρου. Τα αποτελέσματα του μηχανισμού θα αξιοποιηθούν για την εξειδίκευση μέτρων, άμεσα, τις επόμενες ημέρες.

Ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης εργαζομένων

Προχωρά η νομοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος στήριξης των εργαζομένων  με εξαρτημένη εργασία εξαιτίας της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις για τις οποίες απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία τους

Αυτό το σύστημα θα περιλαμβάνει:

 την οικονομική ενίσχυση,
τη διατήρηση των θέσεων εργασίας,
 τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και
 την ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα εφαρμόζονται σταδιακά και συνδυαστικά με τους άλλους πυλώνες έκτακτων μέτρων, με σκοπό τη στήριξη των εργαζομένων, με τρόπο άμεσο και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό.

Νομοθετική ρύθμιση για πληρωμή οφειλών κράτους

Με νομοθετικές ρυθμίσεις, προχωρά άμεσα η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία.

Τόνωση ρευστότητας

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η έγκαιρη παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Για το σκοπό αυτό τα συναρμόδια Υπουργεία βρίσκονται σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη χρήση επιπλέον μέσων τόνωσης της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων, όπως αυτά που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται τις τελευταίες ώρες. Μέσα όπως είναι τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για κεφάλαιο κίνησης, η ευελιξία στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία κ.α. 

Βασικά εργαλεία οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι επικείμενες της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα. Δεδομένου ότι καθοριστικό ρόλο στην παροχή ρευστότητας είναι το τραπεζικό σύστημα. Γι΄αυτό, τόσο χθες όσο και σήμερα ,  πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ+3,44% την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Συζητήσεις οι οποίες θα είναι τακτικές. 

Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών «βασική προτεραιότητα είναι να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στον υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να υποστηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, ανεξαρτήτου μεγέθους επιχείρησης».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα εξυπηρετούν κανονικά τους πολίτες μέσω των υποκαταστημάτων τους. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους πολίτες να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το e-banking για την διεκπεραίωση των υποχρεώσεών τους σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία καθώς οι συναλλακτικές συνήθειες πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα!

Διεκδίκηση δημοσιονομικού χώρου

Αυτό που ζητά η κυβέρνηση είναι δημοσιονομικό χώρο μέσω :

Πλήρους αξιοποίησης των περιθωρίων ευελιξίας που προβλέπονται για έκτακτες περιστάσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης,
Ευελιξία η οποία θα ισχύσει για την Ελλάδα από φέτος ως προς το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος
Διεύρυνση των δαπανών εξαιρούνται από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Δαπάνες για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων, πολιτών και συστημάτων υγείας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com