Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Γ. Βρούτσης: Νέα προγράμματα στήριξης εργασίας για νέους επιστήμονες 22-29 ετών

Νέο πρόγραμμα στήριξης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα  για νέους επιστήμονες 22-29 ετών, εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. 



Το πρόγραμμα είναι ύψους 55 εκατ. ευρώ και αφορά σε επιστήμονες υψηλών προσόντων. Παράλληλα ο υπουργός απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στην Βουλή, εξήγγειλε ευνοϊκές ρυθμίσεις για συνταξιούχους που έχουν αγροτικό εισόδημα.

Όπως είπε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Μουλκιώτη βουλευτή ΚΙΝΑΛ, το νέο πρόγραμμα που δίνει κίνητρα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας αφορά σε 6.000 άνεργους πτυχιούχους 22-29 ετών και απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους, ο υπουργός είπε ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί έως τέλος Μαΐου όσοι καλλιεργούν χωράφια που κληρονόμησαν από τους γονείς τους, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών αρκεί το εισόδημά τους να μην ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ.

Το πρόβλημα για τους συνταξιούχους με μικρό αγροτικό κλήρο και χαμηλά εισοδήματα έφερε στην Βουλή η βουλευτής του Μερα 25 Σοφία Σακοράφα, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της, χαρακτηρίζοντας παράλογο και άδικο οι συνταξιούχοι που καλλιεργούν τα χωράφια της οικογένειάς τους για να ενισχύσουν το εισόδημα τους, να υποχρεούνται σε καταβολή εισφορών  1400 ευρώ τον χρόνο.

Κατώτατος μετά το 2020
Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε για τον κατώτατο μισθό ότι λόγω της ύφεσης που προκαλεί ο κορονοϊός, δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία για την αύξησή του εντός του 2020.

Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία ότι σε μεταγενέστερο χρόνο θα δοθεί αύξηση, λέγοντας ότι το 2021 θα έχουμε πλήρη ανατροπή των δυσμενών εξελίξεων και θα αποκαταστήσουμε όλη αυτή την αδικία και σε ό,τι αφορά στην αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Ενώ αναφέρθηκε στον μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού που δημιουργήθηκε όταν ήταν ο ίδιος υπουργός Εργασίας το 2013 και τον χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να δώσει αύξηση μόλις το 2019. "Ο ΣΥΡΙΖΑ την 1η Μαϊου του 2017 έχασε την ευκαιρία να αυξήσει ήπια τον κατώτατο μισθό, την έχασε και το 2018 και ήρθε και χρησιμοποίησε αυτόν τον μηχανισμό το 2019 με μια βίαιη αύξηση 11%" είπε χαρακτηριστικά.

"Ο νόμος του 2013 για τον κατώτατο είναι δικός μου, τότε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την Βουλή και πήγε στην πλατεία με τους αγανακτισμένους, δεν τον ψήφισε. Ο κατώτατος μισθός έρχεται να συνεκτιμήσει την αντοχή οικονομίας, δεν έρχεται μόνο μέσα από την διαβούλευση με τους εταίρους αλλά εκτιμά και τα δεδομένα της οικονομίας. Αν δώσουμε μια υπέρμετρη αύξηση θα βλάψει την οικονομία, αν είναι μικρότερη θα μειώσει την παραγωγικότητα εργασίας. Ο μηχανισμός με στοιχεία από αξιόπιστους θεσμούς  όπως η ΤτΕ, ο  ΙΟΒΕ τα Ινστιτούτα και φυσικά τους  κοινωνικούς εταίρους μας δείχνουν τι μπορούμε να κάνουμε".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com