Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Σταϊκούρας: Επιδότηση πάνω από 50% της δόσης ενήμερων δανείων κορονοϊόπληκτων

Την "πριμοδότηση "πράσινων" δανείων ιδιωτών αλλά και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία έως το τέλος του έτους με την κάλυψη του τόκου σε ποσοστό πολύ πάνω από το 50% ανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΜΕGA.



Μίλησε για ένα καινούργιο σχήμα που θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες και θα περιλαμβάνει όσους πλήττονται από τον κορονοϊό και έχουν κόκκινα ή "πράσινα",  ενήμερα δάνεια. Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως θα επιβραβεύεται και "η συνέπεια του πολίτη που πλήρωνε, ο οποίος θα μπορέσει να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τους επόμενους μήνες" και εξήγησε πως θα υπάρχει "μία σημαντική επιδότηση της δόσης του δανείου".

Εξήγησε πως η επιδότηση μπορεί να φθίνει στη διάρκεια του χρόνου, αλλά θα είναι αρκετά πάνω από το 50%. Σημείωσε, ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ώρες ο ΥΠΟΙΚ παρουσίασε το σχέδιο για την 1η κατοικία που προβλέπει πέρα από την παράταση του καθεστώτος έως και τον Ιούλιο  και ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης από το κράτος, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικού μέρους των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Η επιδότηση θα καλύπτει όλα τα "κόκκινα δάνεια", τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα προέκυψαν, μέχρι σήμερα, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Καλύπτει όμως και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία. Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν "κόκκινο" δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.

Νέα ρύθμιση
Για την πιθανότητα νέας ρύθμισης οφειλών, ανέφερε πως "όταν θα έρθει η ώρα των πληρωμών, θα γίνουν ρυθμίσεις. Το μέγεθός τους θα κριθεί τότε.  Εξήγησε πως "με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ένα κομμάτι συμπατριωτών μας αξιοποίησαν τα κίνητρα τα οποία έδωσε η ελληνική πολιτεία σε όσους θα πληρώσουν μειωμένους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Βοηθήθηκαν και βοήθησαν τα ταμεία".  Για το αν θα διευρυνθούν τα κίνητρα χρονικά είπε πως ισχύουν για τον Μάιο, "υπάρχει μία δυναμική εξέλιξης, την οποία θα την παρακολουθούμε και θα την ακολουθούμε".

Εξήγησε πως δεν υπάρχουν άλλα μέτρα προς άμεση εφαρμογή. "Ότι είχαμε να ανακοινώσουμε, το ανακοινώσαμε σήμερα. Όταν παρέλθει ο Μάιος θα επαναξιολογήσουμε τα γεγονότα, θα δούμε πώς λειτουργεί η οικονομία, την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και τα ταμειακά διαθέσιμα". "Βλέποντας και κάνοντας" είπε χαρακτηριστικά.

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή είπε ότι θα καταβληθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της μεθεπόμενης και η συντριπτική πλειονότητα θα διατεθεί σε εταιρείες που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους.

Για το μέγεθος της ύφεσης είπε ότι θα είναι βαριά, αλλά το εύρος της εξαρτάται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης, την αντιμετώπισή της και από άλλους  αστάθμητους παράγοντες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com