Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2021: Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες λόγω πανδημίας

Με το σκηνικό στην οικονομία να παραμένει ρευστό, γεγονός που καθιστά δύσκολη την οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη για το τελικό ύψος της ζημιάς λόγω της πανδημίας, το οικονομικό επιτελείο εργάζεται πυρετωδώς με στόχο  

να περιορίσει την ύφεση για φέτος και η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021
να καταρτίσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 το οποίο θα κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου στην Κομισιόν.
Ειδικά για το προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά και για την τελική μορφή που θα λάβει το Νοέμβριο, κομβικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης και το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης το οποίο επίσης θα κατατεθεί το φθινόπωρο στην Κομισιόν. Όπως δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, το τελικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα πρέπει να κατατεθεί το νωρίτερο στις αρχές Ιανουαρίου ενώ εκτιμάται ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα πραγματοποιηθεί η καταβολή του 10% του ποσού που αντιστοιχεί στις επιδοτήσεις, ποσό που ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο όπως διευκρίνισε, πολύ δυναμικά προγράμματα που θα περιλαμβάνονται σε αυτό θα μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα.

Από την άλλη, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει μέσα στο Σεπτέμβριο να καταρτίσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021. Στον προϋπολογισμό αναμένεται να ενσωματωθούν οι μέγιστες δυνατές παρεμβάσεις για τον περιορισμό των συνεπειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εάν είναι εφικτό- όπου είναι εφικτό- να υπάρχουν και παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική με μειώσεις φόρων. Μείζον ζήτημα αποτελούν οι δημοσιονομικοί κανόνες που θα ισχύσουν για το επόμενο έτος καθώς θα καθορίσουν και τις παρεμβάσεις που θα υπάρξουν για την στήριξη επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εργαζομένων. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει εκτιμήσει ότι και το 2021 θα παραμείνει σε ισχύ η ρήτρα διαφυγής. Εκτιμάται μάλιστα ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στη άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11-12 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.

Όσον αφορά την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, η εικόνα που υπάρχει από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σε συνδυασμό με τα στοιχεία από τον τουρισμό δείχνουν ότι κινήθηκαν σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τον Ιούλιο. Ωστόσο παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ανά κλάδο και ανά περιοχές. Το κέντρο των πόλεων φαίνεται να έχει υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα σε σύγκριση με τα προάστια ενώ κλάδοι όπως ο ρουχισμός καταγράφουν πτώση 20% με 30% έναντι ανόδου που εμφανίζει ο τομέας των τροφίμων.

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει και ο γ΄ κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ λαμβάνοντας υπόψη και το τζίρο του Αυγούστου. Έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού ενώ θα μπορούν να λάβουν ενίσχυση και οι επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com