Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Ταμεία: Ανακάμπτουν οι αιτήσεις για τις 120 δόσεις

Αυξάνονται και πάλι από τις αρχές του τρέχοντος μηνός οι αιτήσεις των εργοδοτών και ελευθέρων επαγγελματιών για ένταξη των ασφαλιστικών οφειλών τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων.



Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τις οποίες έχει στη διάθεση του, το Capital.gr, πάνω από 115.000 -έναντι 100.000 που είχαν φτάσει τέλος του προηγούμενου μήνα- είναι οι οφειλέτες που εντάχθηκαν στη νέα ρύθμιση.

Συνολικά, οι οφειλές που έχουν διακανονισθεί προκειμένου να εξοφληθούν σε έως 120 δόσεις, αγγίζουν πλέον το "κατώφλι" των 1,7 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το πλήθος των ελευθέρων επαγγελματιών –ιδίως των αυτοασφαλισμένων του τέως ΟΑΕΕ- που εντάσσεται στη νέα ρύθμιση.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, δείχνουν ότι έχουν ενταχθεί σε αυτή κοντά στους 60.000 οφειλέτες.

Μάλιστα, περίπου το 15% αυτών έχουν θεμελιώσει ή κοντεύουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και εντάχθηκαν στη ρύθμιση προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους μέσω παρακρατήσεων στη σύνταξη τους.

Ωστόσο, σημαντική μερίδα αυτών οφείλει πάνω από 20.000 ευρώ. Δεδομένου ότι στη  ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν ασφαλιστικά χρέη επαγγελματιών έως 20.000 ευρώ, κάθε ποσό πάνω από αυτό το "πλαφόν" πρέπει να καταβληθεί "εφάπαξ" από όσους επιθυμούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις.

Για παράδειγμα, έστω επαγγελματίας οφείλει 22.000 στον τέως ΟΑΕΕ. Για να μπει στη ρύθμιση, πρέπει να πληρώσει 2.000 ευρώ "εφάπαξ" προκειμένου να ρίξει τα χρέη του στα 20.000 ευρώ. Έπειτα, μπορεί να ρυθμίσει το υπολειπόμενο ποσό (20.000 ευρώ) σε έως 120 δόσεις.

Από αυτές τις "εφάπαξ" καταβολές αναμένουν σημαντικά έσοδα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ίδιες πηγές θεωρούν ακόμα και σήμερα, είκοσι  μέρες πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στην εν λόγω ρύθμιση  (σ.σ. 30 Σεπτεμβρίου), τον άτυπο στόχο για τουλάχιστον 200.000 που θα μπουν στις 120 δόσεις.

Εξάλλου, ήδη η νέα κυβέρνηση έχει δώσει ένα σημαντικό κίνητρο που δεν είναι άλλο από τη μείωση του επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνονται οι οφειλές που εντάσσονται στη ρύθμιση (από το 5% στο 3%).

Παράλληλα, σε διάταξη η οποία αναμένεται να καταθέσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, το Υπουργείο Εργασίας  θα προβλέπει πως αιτήσεις –για τις 120 δόσεις- οι οποίες θα κατατεθούν έως και την 30η Σεπτεμβρίου θα  θεωρούνται έγκυρες και μετά την 30η Σεπτεμβρίου, σε περίπτωση που η έγκρισή τους συντελεσθεί από την προαναφερθείσα ημερομηνία και έπειτα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com