Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Επιταχύνεται η είσοδος των νέων φαρμάκων στην Ελλάδα

Πιο γρήγορα θα τιμολογούνται και να περνούν στο σύστημα αποζημίωσης τα νέα φάρμακα που θα πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας "Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα" το οποίο ήδη ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. 



Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, θα προχωρήσει η ανασύσταση επιτροπών αξιολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων και της επιτροπής διαπραγμάτευσης, ώστε νέες θεραπείες να φτάνουν πιο γρήγορα στους ασθενείς. Πρόκειται μεταξύ άλλων για ακριβά φάρμακα για σοβαρές και χρόνιες νόσους, που λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στη διαδικασία αξιολόγησής τους, δεν ήταν προσβάσιμα.

Ειδικότερα, απλοποιείται η διαδικασία εξέτασης συγκεκριμένων κατηγοριών αιτημάτων, ώστε να είναι πιο αποδοτικό το έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης καθώς και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων, με στόχο τον εξορθολογισμό της δαπάνης στο πεδίο του φαρμάκου και την διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε αποτελεσματικές και καινοτόμες θεραπείες.

Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές, κανένα νέο φάρμακο δεν έχει εισαχθεί για πάνω ένα χρόνο στη χώρα μας ως απόρροια των καθυστερήσεων στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, αλλά των ανεξέλεγκτων επιβαρύνσεων του clawback, της έλλειψης προβλεψιμότητας και της αδυναμίας εφαρμογής των ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, εξηγούν, οι ασθενείς να μένουν εκτός από νέες καινοτόμες θεραπείες. Επιπρόσθετα, η καθυστέρηση της ένταξης των γενοσήμων σε καθεστώς αποζημίωσης έχει ως συνέπεια οι ασθενείς να στερούνται τη πρόσβαση σε οικονομικότερες θεραπείες και το σύστημα να μην έχει τη δυνατότητα παραγωγής πολύτιμων εξοικονομήσεων.

Στο νομοσχέδιο επίσης εισάγονται μέτρα μείωσης και εξορθολογισμού της διαδικασίας τιμολόγησης φαρμάκων. Παρέχονται πρόσθετες δυνατότητες στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων προς τον σκοπό της επιτάχυνσης της τιμολόγησης, του αποτελεσματικότερου ελέγχου αποκλίσεων της φαρμακευτικής δαπάνης και της αποφυγής συσσώρευσης αιτημάτων τιμολόγησης, και της εξαίρεσης από την επαναξιολόγηση της τιμολόγησης εφόσον πρόκειται για εμπεδωμένες αξιολογήσεις τιμών ή περιπτώσεις φαρμάκων συγκεκριμένης δραστικής σύνθεσης. 

Σημειώνεται πως εκτιμάται ότι οι επιβαρύνσεις στην φαρμακοβιομηχανία για φέτος θα ξεπεράσουν τα 1,8 δισ. ευρώ, λόγω clawback και αναγκαστικών εκπτώσεων (rebate).

Περιλαμβάνει ακόμη μέτρα για τον έλεγχο του καπνίσματος, την αντιμετώπιση των προβλημάτων προ νοσοκομειακής φροντίδας (ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ) και τις αναπτυξιακές επενδύσεις στον τομέα του φαρμάκου ως κίνητρο για τη μείωση του clawback (αυτόματος μηχανισμός επιστροφής από τις επιχειρήσεις της Υγείας των δαπανών πέραν του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com