Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το διπλό μήνυμα από ESM και S&P προς τις αγορές και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Στο  Euroworking Group οι ευχάριστες ειδήσεις για την Ελλάδα δεν είχαν να κάνουν μόνο με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM (σ.σ. απαρτίζεται από τα μέλη του EWG και συνεδρίασε παράλληλα), αναφορικά με το δικαίωμα της χώρας να αποπληρώσει πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ από το δάνειο του Δ.Ν.Τ. χωρίς να ενεργοποιηθεί η ανάλογη υποχρέωση προεξόφλησης των ευρωπαϊκών δανείων. Είχαν σχέση και με την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο S&P.



H εν λόγω αναβάθμιση σχολιάσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, θετικά στη χθεσινή συνεδρίαση από τους εκπροσώπους των ΥΠΟΙΚ που μετείχαν στις συνεδριάσεις. Επιβεβαιώνει την καλή πορεία της οικονομίας, αλλά και την ίδια  την πρόβλεψη του ESM  ο οποίος  στην αιτιολόγηση της πρότασης έγκρισης της αποπληρωμής του δανείου αναφέρεται και στο μήνυμα που δίνει η εν λόγω κίνηση στις αγορές.

Σχετική αναφορά άλλωστε έκανε χθες στις δηλώσεις του και ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Δήλωσε, πως μεταξύ άλλων θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και θα πρέπει να εκληφθεί ως μία θετική κίνηση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου από την S&P συνοδεύθηκε από προαναγγελία της πρόθεσης του οίκου αξιολόγησης να προβεί σε νέα κίνηση μέσα στο επόμενο διάστημα. Αν βεβαίως επαληθευτούν κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες θέτει και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές. Δηλώνει ότι θα εξετάσει νέα αναβάθμιση αν συνεχισθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αν καταγραφεί σημαντική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε "BB-", από "Β+" προηγουμένως, ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "B" της Ελλάδας.

Αναμένεται επιστολή ESM προς Σταϊκούρα
Σύμφωνα με πληροφορίες η τυπική διαδικασία αποπληρωμής του ΔΝΤ έχει μερικά ακόμη στάδια. Το πρώτο που αναμένεται είναι η αποστολή από τον ESM της επίσημης απάντησης προς την ελληνική πλευρά με τη μορφή επιστολής. Ουσιαστικά θα απαντά στην επιστολή του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα που εστάλη προς τον ESM τον Σεπτέμβριο.

Σε αυτή θα αναφέρεται αυτό που αποφασίστηκε χθες. Δηλαδή ότι δόθηκε η απαλλαγή από την αποπληρωμή ανάλογου ποσού δανείων του ESM/EFSF (περί τα 52,2 δισ. ευρώ) που θα έπρεπε να αποπληρωθούν σε διαφορετική περίπτωση.

Εν συνεχεία η κυβέρνηση (αφού ολοκληρωθούν και κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε κράτη-μέλη), θα αποστείλει το επίσημο αίτημα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με στόχο να ολοκληρωθεί, όπως έχει αναφέρει ο ESM, η όλη διαδικασία εντός του έτους.

Χθες ο ESM συνεδρίασε πριν τη σύνοδο του EWG σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου. Είχε προηγηθεί η συγγραφή θετικής εισήγησης η οποία μάλιστα παρουσιάστηκε και στη γερμανική Βουλή χωρίς να υπάρξουν αντιρρήσεις.

Στην πρότασή του ο ESM περιλαμβάνει προσωρινή ανάλυση βιωσιμότητας χρέους η οποία καταγράφει βελτίωση κατά τουλάχιστον 1,1 % του ΑΕΠ φέτος και κατά 3% του ΑΕΠ μακροχρόνια. Ο λόγος για μία εκτίμηση η οποία έχει γίνει με πολύ συντηρητικές παραδοχές.

Το άμεσο δημοσιονομικό όφελος της εν λόγω κίνησης είναι μικρό: υπολογίζεται από τον ESM στα 33,08 εκατομμύρια ευρώ έως και τον Ιανουάριο του 2021, όταν δηλαδή ολοκληρώθηκε η περίοδος την οποία καλύπτει η εν λόγω κίνηση πρόωρης αποπληρωμής.

Το σημαντικό όφελος σχετίζεται με την θετική επίδραση που θα έχουν στα ελληνικά πολιτικά αιτήματα οι αποφάσεις που δρομολογούνται. Αναφορές υπάρχουν και στα έγγραφα του ESM και την επιστολή του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για το εν λόγω ζήτημα.

Ο ESM στο πόρισμα αναφέρει ότι "η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα στείλει θετικά μηνύματα στην αγορά και στους οργανισμούς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας και θα στηρίξει περαιτέρω την πρόσβαση στην αγορά της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Επίσης, θα αυξήσει περαιτέρω το ενδιαφέρον των επενδυτών και θα επιτύχει μία μεγαλύτερη διαφοροποίηση της επενδυτικής βάσης όσο διατηρείται το αποθεματικό ταμειακών ροών και τα στελέχη της αγοράς διατηρούν την εμπιστοσύνη τους στο δημοσιονομικό δρόμο που ακολουθεί η δημοσιονομική πολιτική της χώρας".

Στην αποτίμησή του ο ESM κρίνεται ότι μπορεί να γίνει άρση του waiver. Δηλαδή πως δεν υπάρχει λόγος ανάλογης κίνησης για τα δάνεια με την ΕΕ αφού έχουν επιτόκιο πολύ πιο χαμηλό από αυτό που επιτυγχάνει η χώρα από τις αγορές (1,11% για τα παλαιά δάνεια του ESFF και 0,83% για τα δάνεια του ESM).

Ο ESM εξηγεί επίσης ότι το ποσό της πρόωρης αποπληρωμής αντιστοιχεί στις δαπάνες που θα έπρεπε να γίνουν έως και τον Ιανουάριο του 2021. Μειώνει το υπόλοιπο του δανείου με το ΔΝΤ σε 4,554 δισ. SDR ή 5,647 δισ. ευρώ (από 6,735 δισ. SDR σήμερα) και το επιτόκιο σε 1,91% (έναντι επιτοκίου 4,91% του δανείου που αποπληρώνεται) και έχει καθαρό όφελος 33 εκατ. ευρώ.

Ο ESM αναφέρει επίσης ότι "η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά και η Ελλάδα πέτυχε για άλλη μια φορά τον στόχο της για πλεόνασμα το 2018. Η Ελλάδα έχει επίσης ολοκληρώσει με επιτυχία αρκετές εκδόσεις ομολόγων και επωφελήθηκε από αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης".

Στην επιστολή/αίτημα του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα προς τον ESM που εστάλη στις 16/9  αναλύονται τα οφέλη που θα προκύψουν από την εν λόγω κίνηση την οποία, όπως εξηγεί, ακολούθησαν άλλωστε στο παρελθόν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εξηγεί ότι θα μειώσει τους επιτοκιακούς και συναλλαγματικούς κινδύνους και το κόστος δανεισμού. Επισημαίνει ότι "πιστεύουμε πως η προτεινόμενη εμπροσθοβαρής αποπληρωμή του ΔΝΤ θα έχει μία σημαντική και θετική επίδραση στα δημοσιονομικά της χώρας", καθώς θα αποπληρώσει ένα μέρος από το πιο ακριβό κομμάτι του ελληνικού χρέους.

Καθιστά επίσης σαφές ότι το ποσό θα καλυφθεί από τα διαθέσιμα που έχει συγκεντρώσει η χώρα με την έξοδό της στις αγορές και ότι έτσι διατηρεί αλώβητο το μαξιλάρι διαθέσιμων των 15,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, αναφέρει ότι η Ελληνική Δημοκρατία "δεσμεύεται να εργάζεται στενά με τους διεθνείς της εταίρους με στόχο την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και βιωσιμότητας του χρέους".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com