Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Λύσεις σε 7,5 δισ. ευρώ μεγάλα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια έχουν δώσει οι τράπεζες

Λύσεις σε μη εξυπηρετούμενα, μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ έχουν δώσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μέσω του NPL Forum της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.



Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη του τομέα διαχείρισης NPLs των τραπεζών, η συνολική περίμετρος των δανείων του NPL Forum ανέρχεται σε 8,5 δισ. ευρώ που αφορούν 100 μεγάλες υποθέσεις NPLs και μέσω της στενής συνεργασίας τους οι τράπεζες έχουν καταλήξει σε λύσεις για τα 7,5 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο 11ο συνέδριο Risk and Management Compliance Forum, σε πάνελ με θέμα την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, το οποίο συντόνιζε η γενική γραμματέας της ΕΕΤ Χαρούλα Απαλαγάκη, οι τραπεζίτες Θεόδωρος Αθανασόπουλος από την Alpha Bank, Γιώργος Γεωργακόπουλος από την Τρ. Πειραιώς, Φωτεινή Ιωάννου από την Εθνική Τράπεζα και Αναστάσιος Πανούσης από την Eurobank ανέφεραν τα εξής:

-Η μεγάλη μείωση των NPLs από το 2016 και μετά, η οποία ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη στενή συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι τράπεζες για την επίλυση προβληματικών κοινών δανείων. Στην επίλυση των υποθέσεων αυτών, δύο παράγοντες έχουν επιπτώσεις, πέραν της συνεννόησης των τραπεζών: α) τι λέει ο νόμος (προπτωχευτική διαδικασία ή αναγκαστική εκτέλεση) και β) πώς συνεργάζεται ο πελάτης ο οποίος μπορεί να χάσει μέρος ή όλη την περιουσία του. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει σύστημα συνεννόησης των τραπεζών για την αντιμετώπιση κοινών NPLs.

-Παγκόσμια πρωτοτυπία, την οποία πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί την έχουμε, είναι η απειλή δίωξης στελεχών για επιχειρηματικές αποφάσεις που έλαβαν. Τα στελέχη αναφέρθηκαν στην ποινικοποίηση των επιχειρηματικών αποφάσεων, η οποία έχει επηρεάσει τη λειτουργία των τραπεζών. "Εάν περάσει η προσφυγή κατά των επιχειρηματικών αποφάσεων των τραπεζών να μην είναι αυτεπάγγελτη αλλά κατ' έγκληση, το ψυχολογικό βάρος που θα δέχονται τα στελέχη των τραπεζών θα είναι μικρότερο. Ωστόσο, δεν φοβόμαστε να κάνουμε τη δουλειά μας, καθώς ακολουθούμε τους εσωτερικούς κανόνες, το κανονιστικό πλαίσιο και αυτό που θεωρούμε καλό για την κοινωνία", είπε η Φωτεινή Ιωάννου.

-Μετά το 2016, οι τράπεζες εξειδίκευσαν πολύ τη στρατηγική τους για τη μείωση των NPLs δίνοντας μακροπρόθεσμες λύσεις στους πελάτες τους. Μαζί με τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, το νομοθετικό πλαίσιο και η πειθαρχία τήρησης των στόχων μείωσης των NPLs έναντι του SSM οδήγησαν στη μεγάλη μείωση των "κόκκινων δανείων" από τα υψηλά των 106,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016. "Η αποφασιστικότητα των τραπεζών να λύσουν το πρόβλημα ήταν κρίσιμης σημασίας. Ενδεικτικά, εμείς στην Τρ. Πειραιώς μειώσαμε τα NPEs κατά 2,5 δισ. ευρώ το 2017, κατά 5,6 δισ. ευρώ το 2018 και παράλληλα σχηματίσαμε τεράστιες προβλέψεις, 4,5 δισ. ευρώ το 2018", είπε ο Γ. Γεωργακόπουλος.

-"Οι τράπεζες μείωσαν τα NPEs κατά 9-10 δισ. ευρώ το 2017, κατά 13 δισ. ευρώ το 2018, ενώ φέτος η μείωση αναμένεται άνω των 22 με 23 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2019, ο δείκτης NPE θα κινείται στο 35-36%. Ένα τραπεζικό σύστημα με τέτοιους δείκτες NPE δεν είναι βιώσιμο και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας", είπε ο Αναστάσιος Πανούσης. Μέχρι τα τέλη του 2021, ο δείκτης NPE θα κινείται άνω του 15%, ίσως στο 20%. Πωλήσεις και τιτλοποιήσεις θα συμβάλουν στο 60% της μείωσης των NPLs, ύψους 53 δισ. ευρώ, μέχρι το 2021, το 20% της μείωσης θα προέλθει οργανικά και το υπόλοιπο 20% από ρευστοποιήσεις και διαγραφές.

-Το κρίσιμο δεν είναι τόσο η μείωση του δείκτη NPE, όσο το να βγουν τα "κόκκινα δάνεια" από την πραγματική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες πρέπει να δουν πόσα δάνεια θεραπεύουν και πόσες ρευστοποιήσεις μη βιώσιμων δανείων πραγματοποιούν. "Υπάρχουν τρεις φάσεις για τη μείωση και εξυγίανση των NPEs. Η πρώτη είναι η αριθμητική μείωσή τους μέσω θεραπείας και ρυθμίσεων. Η δεύτερη είναι η μεταφορά όσων δανείων δεν θεραπεύτηκαν ή δεν ρευστοποιήθηκαν, σε επενδυτές για να τα εξυγιάνουν. Η φάση αυτή ξεκίνησε πέρυσι και θα ενταθεί. Η τρίτη φάση είναι η ομαλή επανένταξη στον τραπεζικό σύστημα όσων εξυγιάνθηκαν. Αυτή η τρίτη φάση είναι δύσκολη κι έχουμε ακόμη δρόμο για να την δούμε. Είμαστε στην αρχή της δεύτερης φάσης. Το μεγάλο στοίχημα θα είναι η επανένταξη των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων στην πραγματική οικονομία. (πρόκειται για τη νέα ευκαιρία στην οποία εστιάζει και όλη η Ευρώπη)", είπε ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος.

-Αναφορικά με τον "Ηρακλή" για τη μείωση των NPLs, οι τραπεζίτες είπαν ότι θα επιταχύνει τη μείωση των "κόκκινων δανείων", θα κάνει εφικτές τις τιτλοποιήσεις και θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στα κεφάλαια των τραπεζών.

-Αναφορικά με τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι θα προσθέσουν τεχνογνωσία και ευελιξία για τη μείωση των NPLs και διαβεβαίωσαν ότι θα λειτουργήσουν υπό το αυστηρό εποπτικό πλαίσιο της ΤτΕ και κατόπιν συγκεκριμένων οδηγιών από τις τράπεζες ή τα funds που θα αγοράσουν "κόκκινα δάνεια". Όπως εκτίμησαν, από τις 21 εταιρείες διαχείρισης που έχουν λάβει άδεια από την ΤτΕ, θα παραμείνουν πολύ λιγότερες (7 με 8 servicers λειτουργούν στις αγορές του εξωτερικού), με ουσιαστικά 3 mega-servicers που θα προκύψουν από τα "σπλάχνα" των τραπεζών και θα διαχειρίζονται πάνω από 25 δισ. ευρώ NPLs ο καθένας.

-Αναφορικά με το απαιτητικό εποπτικό και κανονιστικό πλαίσιο, οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι επιβαρύνει τις τράπεζες και λειτουργικά και από πλευράς κόστους διαχείρισης, επηρεάζοντας και τον προγραμματισμό τους καθώς μεταβάλλεται διαρκώς. Ωστόσο, πρόκειται για αναγκαίο κακό, το οποίο μάλλον θα σφίγγει, παρά θα χαλαρώνει, τα επόμενα χρόνια καθώς ο στόχος σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com