Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΥΠΕΣ: Στα όρια του Συντάγματος η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη εντός των προσεχών ημερών να καταθέσει προς διαβούλευση την τελική της πρόταση για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μέσα στα επιτρεπτά από το Σύνταγμα όρια, γνωστοποίησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβερνητική πρόταση θα κινηθεί στο πλαίσιο της πρότασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για την παρεμβολή ενός δικαστικού οργάνου γνωμοδοτικού χαρακτήρα που θα αποφαίνεται χωρίς να δεσμεύει την Ολομέλεια για το «προδήλως βάσιμο ή αβάσιμο» της υποθέσεως που φθάνει στη Βουλή.

Ενδεχομένως το ίδιο συμβουλευτικό δικαστικό όργανο θα μπορεί να επιλαμβάνεται και ανακριτικού προκαταρκτικού έργου, αλλά τον τελικό λόγο στην παραπομπή ενδεχομένως πολιτικού προσώπου θα τον έχει μόνον η Ολομέλεια.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η πρόταση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου να παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη απευθείας, όποια υπόθεση φθάνει στη Βουλή ξεπερνά τα όρια που θέτει το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Πρόσθεσε επίσης ότι η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης που θα έλθει για περιορισμένες αλλαγές, θα κινείται στα όρια του Συντάγματος και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί αν όχι ομοφωνία, τουλάχιστον μεγάλη πλειοψηφία κατά τη νομοθέτησή της.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com