Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

«Στο κόκκινο» τα χρέη από πιστωτικές κάρτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Έντονη ανησυχία εκφράζουν εφεξής μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί δραματικά τα χρέη των καταναλωτών που προέρχονται από πιστωτικές κάρτες. Αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 7% από το χρέος των συνολικά 2,46 τρισ. δολαρίων που έχουν δημιουργήσει οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα χαθεί, λόγω της αδυναμίας τους να το αποπληρώσουν.


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Financial Times”, τράπεζες όπως η Wells Fargo, η Citigroup και η Bank of America, που έχουν υποστεί ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα χρέη των πελατών τους, που πραγματοποίησαν αγορές με “πλαστικό χρήμα”, προειδοποιούν ότι έρχεται ένα δεύτερο κύμα κρίσης, που αφορά στα λεγόμενα καταναλωτικά “φέσια”.

Στη Μ. Βρετανία ήδη έχουν αρχίσει να παρατηρούνται τα πρώτα μεγάλα προβλήματα, με τις τράπεζες της χώρας να προχωρούν μέσα σε μόλις ένα χρόνο, σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's, σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από το 6,4% που ήταν το Μάιο του 2008, στο 9,37% τον αντίστοιχο μήνα φέτος.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, παρά τις εκτιμήσεις για επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε φάση ανάκαμψης από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και έπειτα, η πραγματική κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί και συνθέτει, σε συνδυασμό με τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας και την κατακόρυφη πτώση της αγοράς ακινήτων, ένα εκρηκτικό μείγμα ικανό να “τινάξει στον αέρα” την καταναλωτική πίστη.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com