Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Παίρνουμε τη δόση 2,8 δισ., αλλά έρχεται και η τρόικα

Εγκρίνεται σήμερα, και τυπικά, η αποδέσμευση της δόσης του Φεβρουαρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ προς την Αθήνα από το EuroWorkingGroup που ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίαση του, ενώ η κυβέρνηση εισέρχεται στην τελική ευθεία για το νέο έλεγχο από την τρόικα που ξεκινά τη Δευτέρα.




Το πρώτο ραντεβού του Γ. Στουρνάρα με τους Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς έχει ήδη προγραμματιστεί για την Κυριακή 3 Μαρτίου, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια αρχίζουν να “ξεσκονίζουν” τα οικονομικά στοιχεία της χώρας από την ερχόμενη Δευτέρα. Στο επίκεντρο βρίσκονται, το σχέδιο των αποχωρήσεων από το Δημόσιο, που συνιστά προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, η υστέρηση των φορολογικών εσόδων, οι αποκρατικοποιήσεις αλλά και η αποδοτικότητα μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση αγορών, όπως τα κλειστά επαγγέλματα.

Στο μικροσκόπιο θα βρεθεί αναπόφευκτα το σχέδιο αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου είναι η κατάρτιση πλήρους σχεδίου για τον καθορισμό των θέσεων πλεονάζοντος προσωπικού στα υπουργεία και συγκεκριμένων τριμηνιαίων στόχων για τις υποχρεωτικές εξόδους έως το τέλος του 2014. Στόχος είναι να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας 25.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους, εκ των οποίων οι μισοί στο πρώτο εξάμηνο.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με την τρόικα θα βρεθεί όμως και η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, υπό το βάρος της “τρύπας” που έχει ανοίξει στα φορολογικά έσοδα και ενόψει των νέων μέτρων που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού. Στις συζητήσεις το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να θέσει το θέμα της δημοσιονομικής αναποτελεσματικότητας ορισμένων μέτρων του Μνημονίου, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ολοκληρώνει μελέτη για τους αναποτελεσματικούς φόρους που θα αποτελέσει τη βάση της επιχειρηματολογίας της ελληνικής πλευράς.

Παράλληλα οι δανειστές αναμένεται να εστιάσουν ιδιαίτερα και στις κινήσεις που δρομολογούνται στις αποκρατικοποιήσεις, με στόχο για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ φέτος, με πρώτο ορόσημο τον Απρίλιο, μήνας που ατύπως θεωρείται πως θα κρίνει επί της ουσίας το πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος του 2013.

Le Figaro – Ρέγκλινγκ

Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ που εκτίμησε πως οι Έλληνες υποφέρουν τα μέγιστα από τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί επισημαίνοντας πως φοβάται ενδεχόμενη διακοπή των μεταρρυθμίσεων και εκτιμώντας πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι την έξοδο από την κρίση. Παράλληλα ο κ. Ρέγκλινγκ προειδοποίησε για το θέμα της Κύπρου ζητώντας μια απόφαση σύντομα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το ζήτημα μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ευρωζώνη.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com