Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αλλα 600 ευρώ ετησίως χάνουν 900.000 χαμηλοσυνταξιούχοι

Μειώσεις από 16%-22% έχουν υποστεί οι επικουρικές συντάξεις σε 900.000 ασφαλισμένους με τον αθροιστικό υπολογισμό του συνόλου των συντάξεων από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ ολοκληρώνεται τις προσεχείς ημέρες η ένταξη των επικουρικών Ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Μαρτίου. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων, που έκαναν στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, το 35% των συνταξιούχων δεν έχει υποστεί καμία μείωση.





Και αυτό επειδή ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ οι υπόλοιποι 900.000 θα έχουν ετήσιες εισοδηματικές απώλειες της τάξης των 600 ευρώ κατά μέσο όρο, μόνο από τις επικουρικές. Από τις μειώσεις συνολικά στις επικουρικές συντάξεις προκύπτει ετήσιο όφελος 40 εκατ. ευρώ και από 170 εκατ. ευρώ, το ετήσιο κόστος διαμορφώνεται στα 130 εκατ. ευρώ.

Οι μέσες επικουρικές συντάξεις, με το νέο, τρίτο κατά σειρά, κόψιμο, κινούνται για την πλειοψηφία των συνταξιούχων στα 171 ευρώ από 220 ευρώ και οι υψηλές από 345 ευρώ φτάνουν πλέον στα 290 ευρώ και αφορούν μόλις 28.500 συνταξιούχους. Συνολικά οι επικουρικές συντάξεις έχουν ψαλιδιστεί τέσσερις φορές στα δύο τελευταία χρόνια:

1. Με το 1ο Μνημόνιο (ν. 3986/11) ξεκίνησε το «κούρεμα» των επικουρικών. Οι οποίες κόπηκαν αναλογικά, από τα 301 ευρώ μείωση 3%, από τα 401 ευρώ 4% και ούτω καθεξής.

2. Με το 2ο Μνημόνιο με μειώσεις που ξεκίνησαν από την 1/11/2011 με το ν. 4024/11 και προέβλεπε μείωση κατά 30% στις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και από 15% για τα επικουρικά ταμεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ κ.λπ.

3. Με το 3ο Μνημόνιο και το ν. 4051/12, όπου κόπηκαν από τα 200-250 ευρώ κατά 10%, από τα 251-300 ευρώ 15% και ούτω καθεξής.

4. Με τον αθροιστικό υπολογισμό στο σύνολο των συντάξεων, όπου οι περικοπές ξεκινούσαν από 5% από τα 1.001 ευρώ.

Από την 1η Μαρτίου ξεκινά η λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), με το μόνο ταμείο που αρνείται να ενταχθεί το ΤΕΑΥΦΕ.

Στο ΕΤΕΑ εντάχθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες το ΤΕΑΥΕΚ, το ΤΕΑΠΟΖΩ, το ΤΕΑΙΓΕ, το ΤΑΝΠΥ (ναυτικών πρακτόρων), ενώ από το περασμένο καλοκαίρι που ξεκίνησε η λειτουργία του Ταμείου, εντάχθηκαν, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ) και το ΤΑΥΤΕΚΩ, που αφορά υπηρεσίες κοινής ωφέλειας - πρώην ΔΕΚΟ. Συνολικά το νέο ταμείο καλύπτει πάνω από 1.150.000 συνταξιούχους και 2.700.000 ασφαλισμένους.

Μεγάλο θέμα υπάρχει με την απροθυμία που δείχνουν πλέον 6 επικουρικοί φορείς: το ΤΕΑΥΦΕ (φαρμάκων) παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς διαφωνούν οι Ομοσπονδίες που ασφαλίζονται σε αυτό, και όπως φαίνεται μέχρι στιγμής υπερισχύει η Ομοσπονδία που ελέγχει το ΠΑΜΕ, η οποία ζητά την ένταξη του Ταμείου στο ΕΤΕΑ.

Εκτός Ταμείου, με την προοπτική ότι θα δημιουργήσουν επαγγελματικά ταμεία, μένουν τα ταμεία: Τροφίμων, Χημικών, Πετρελαίων, και των Ασφαλιστών Εταιρειών, τα οποία επιθυμούν να πάρουν τη μορφή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Τα συγκεκριμένα ταμεία, πέρα από τις εισφορές των εργαζομένων στηρίζονται στον κοινωνικό πόρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ακόμη και όσα ταμεία έχουν ήδη καταθέσει αναλογιστικές μελέτες για να αποδείξουν ότι μπορούν να εξαιρεθούν, δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνουν αποδεκτές, καθώς εκκρεμεί και το θέμα της κατάργησης των κοινωνικών πόρων.

Εξάλλου, όπως προβλέπει ο ν. 4052/12, το νέο επικουρικό ταμείο θα πρέπει να αναπροσαρμόζει το ύψος των παροχών του, προκειμένου να εξασφαλίζεται η μη ύπαρξη ελλείμματος, χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Επιπλέον, από 1/1/2014 θα υποστούν και νέες μειώσεις οι επικουρικές συντάξεις, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού τους και γίνεται ενιαίος. Ενας επιπρόσθετος λόγος που ενισχύει το περαιτέρω ψαλίδισμα, είναι ότι οι συντάξεις αυτές λειτουργούν πλέον ως «ατομικοί λογαριασμοί», πράγμα που σημαίνει ότι εφόσον μειώνονται οι μισθοί, άρα και οι κρατήσεις, είναι θέμα χρόνου η νέα ανακοίνωση στις μειώσεις.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com