Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Υπ. Αμυνας: Τα ΚΨΜ σε ιδιώτες συμβάλλουν στην ανάπτυξη

Τη θέση ότι «η ανάθεση των κυλικείων των στρατιωτικών Μονάδων σε ιδιώτες θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας» και, ταυτόχρονα, θα αποδεσμεύσει οπλίτες ώστε να είναι απρόσκοπτη η ενασχόληση τους με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, προβάλλει το υπουργείο Εθνικής 'Άμυνας για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης ΚΨΜ.





Έγγραφο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιου Δαβάκη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η ανάθεση της εκμίσθωσης εκμετάλλευσης κυλικείων σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως όσων υπάρχει ανάγκη εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού στρατιωτικού- πολιτικού προσωπικού, οπλιτών και επισκεπτών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη είχαν καταθέσει ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, καθώς από τις 12 Νοεμβρίου στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα λειτουργούν ιδιωτικά κυλικεία με συνέπεια τη μεγάλη αύξηση των τιμών. Στην ερώτηση αναφέρεται ειδικότερα ότι η τιμή του καφέ αυξήθηκε από 0,40 ευρώ σε 1,40 ευρώ, η τιμή του κρουασάν από 0,40 σε 1,20 ευρώ, η τιμή του νερού των 500 ml από 0,20 σε 0,35 ευρώ. Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι, πλέον, οι στρατιώτες αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβά για τις καθημερινές τους ανάγκες, φορτώνοντας νέα βάρη στις οικογένειες τους, ενώ η οικονομική τους ενίσχυση από την κυβέρνηση εξαντλείται στα 8,62 ευρώ το μήνα.

Αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Γιάννης Σταθάς, Βασίλης Κυριακάκης και Θοδωρής Δρίτσας είχαν απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτη η πολιτική του outsourcing, η οποία βρίσκει μια πρώτη εφαρμογή στην ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. Οι βουλευτές είχαν καταγγείλει, συγκεκριμένα, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιτρέπει «τρελά κέρδη» στους ιδιώτες σε βάρος των φαντάρων από το outsourcing στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς «οι τιμές στα προϊόντα που διακινούσαν τα ΚΨΜ έχουν τετραπλασιαστεί. Ειδικότερα, ο μηνιαίος κύκλος εργασιών του ιδιωτικού ΚΨΜ μόνο στο ΚΕΝ Θήβας, όπου βρίσκει πιλοτική εφαρμογή το νέο αντιλαϊκό μέτρο, υπολογίζεται έως 600.000 ευρώ, χωρίς σε καμία περίπτωση να αποδεικνύεται η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και των προϊόντων, επιτρέποντας σε ιδιώτες να κερδοσκοπούν εις βάρος του στρατεύματος, παρά τις αντιδράσεις, εκτός των νεοσυλλέκτων και της ηγεσίας του Στρατού».

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης εξηγεί ότι η επιλογή της εκμίσθωσης της εκμετάλλευσης των κυλικείων σε ιδιώτες προέκυψε από την ανάγκη εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού στρατιωτικού- πολιτικού προσωπικού, οπλιτών και επισκεπτών και από τη δυσχέρεια κάλυψης της απαίτησης από οπλίτες, ο αριθμός των οποίων βαίνει συνεχώς μειούμενος.

Για τις τιμές διάθεσης ειδών στα μισθωμένα κυλικεία των Μονάδων αλλά και τα μισθώματα που καταβάλλουν οι ιδιώτες υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υφυπουργός αναφέρει ότι έχουν επιτευχθεί κατόπιν Δημοσίων Μειοδοτικών Διαγωνισμών και Ειδικών Όρων Συμφωνιών που διασφαλίζουν το συμφέρον του εξυπηρετούμενου προσωπικού και της Υπηρεσίας. Στους διαγωνισμούς αυτούς δε, υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανώτατου ποσού πώλησης στα βασικά είδη, με σκοπό τη διασφάλιση της μη μετακύλισης του κόστους λειτουργίας των εν λόγω κυλικείων στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικά για το Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων της 124ΠΒΕ, όπου παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός των οπλιτών και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Δαβάκης αναφέρει ότι λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την άριστη εξυπηρέτηση των οπλιτών και τη διασφάλιση του ελάχιστου κόστους επιβάρυνσης τους. Για τον σκοπό αυτό, λειτουργεί ένα κεντρικό κυλικείο και πέντε μερικά (με ίδια μέσα των ΕΔ και όχι από εταιρεία), τα οποία στελεχώνονται από μόνιμο και στρατευμένο προσωπικό, η δε προμήθεια των ειδών που διατίθενται πραγματοποιείται βάσει συμβάσεων από την επιτόπια και ευρύτερη αγορά και κατόπιν νομίμων διαγωνιστικών διαδικασιών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com