Μία γιγαντιαία εισαγγελική έρευνα πρόκειται να ξεκινήσει σε όλη τη χώρα για να εντοπίσει εθνικές και κοινοτικές επιδοτήσεις που δόθηκαν παράνομα με το πρόσχημα των τουριστικών καταλυμάτων για να επανακατασκευαστούν «γκρίζες βίλες», με αφορμή τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για το «σαλέ Λιάπη»
Χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτ. Κουτζαμάνη παρενέβη ζητώντας από τους εισαγγελείς εφετών της χώρας να παραγγείλουν έρευνες από όλες τις εισαγγελίες πρωτοδικών για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται ή όχι το έγκλημα της απάτης, ώστε να ασκηθούν στη συνέχεια οι κατάλληλες ποινικές διώξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός εισαγγελέας Π. Αθανασίου έδωσε ήδη σχετική παραγγελία στην εισαγγελέα Ευρυτανίας για να διερευνηθούν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη βίλα Λιάπη σχετικά με την επιχορήγηση 10 εκατ. δρχ. που είχε δοθεί σε συγγενικό του πρόσωπο για να επανακατασκευαστεί το κτίσμα και να λειτουργήσει ως τουριστικό κατάλυμα, κάτι που όμως δεν συνέβη όπως υποστηρίζουν τοπικοί παράγοντες.
Με την πανελλαδική εισαγγελική έρευνα θα διερευνηθεί ποιοι «εισέπραξαν αχρεωστήτως πόρους που προέρχονται από τον εθνικό προϋπολογισμό ή τον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης», γεγονός που φανερώνει ότι σε αμέσως επόμενη φάση, ακόμα και δεν μπορέσουν να κάποιες περιπτώσεις να καταλογισθούν ποινικές ευθύνες (π.χ. λόγω παραγραφής κ.λπ.) είναι βέβαιο ότι θα κινηθούν διαδικασίες για επιστροφή όλων των σχετικών κονδυλίων και επιχορηγήσεων, αφού οι ιδιοκτήτες των κτιρίων δεν τα αξιοποίησαν για το σκοπό για τον οποίο όφειλαν. Αλλωστε παράλληλα θα κινηθούν και διαδικασίες για καταλογισμό πολλών σε βάρος των υπευθύνων.
Στο έγγραφο της Ευτ. Κουτζαμάνη τονίζεται ότι η εισαγγελική έρευνα παραγγέλλεται με αφορμή την επίκαιρη ειδησεογραφία στην οποία μετ' επιτάσεως γίνεται αναφορά σε άτομα που με την χρήση ή την υποβολή ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ή εγγράφων εισέπραξαν αχρεωστήτως πόρους του κρατικού προϋπολογισμού και της Ε.Ε. Εισαγγελικοί κύκλοι διευκρίνιζαν ότι αφορμή έδωσαν όχι μόνο τα δημοσιεύματα για τη βίλα Λιάπη αλλά και όσα κατήγγειλε ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης για την επιδότηση προς συγγενικό πρόσωπο του Π. Καμμένου (προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων) για κατάλυμα στην Ικαρία, κάτι που επίσης θα ελεγχθεί από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Με την εισαγγελική παραγγελία ζητείται να βρεθούν ποιοι εισέπραξαν τέτοιες επιδοτήσεις (εθνικές - κοινοτικές) προκειμένου να εγκαταστήσουν ή να βελτιώσουν ήδη υφιστάμενες υποδομές τους (για τη δημιουργία ξενώνων ή επιχειρήσεων, ενοικιαζόμενων δωματίων κ.λπ.) χωρίς τελικά να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κατά την είσπραξη των επίμαχων επιχορηγήσεων.
Οι εισαγγελίες πρωτοδικών θα αντιμετωπίσουν έναν κυκεώνα από χιλιάδες υποθέσεις στο πλαίσιο των προκαταρκτικών εξετάσεων που θα διενεργήσουν σε όλη την επικράτεια, αφού το φαινόμενο πήρε όπως φαίνεται διαστάσεις στην ορεινή και στη νησιωτική χώρα. Οι εισαγγελικές αρχές εκτιμάται ότι θα αναζητήσουν αρχικά τη διαδρομή όλων των σχετικών επιδοτήσεων μέσω αρχείων (για τις αναπτυξιακές εταιρείες πρώην νομαρχιών) στις περιφέρειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Βασικό κριτήριο για το ξεκαθάρισμα των ερευνών θα είναι ο χρόνος επιδότησης και πιθανής τέλεσης αδικήματος, αφού το όριο παραγραφής στην περίπτωση κακουργηματικής απάτης είναι η δεκαπενταετία, ενώ σε περίπτωση πλημμελήματος (για ποσά μικρότερα των 30.000 ευρώ) η πενταετία. Παράλληλα θα αξιολογήσουν τις σοβαρότερες από τις υποθέσεις, προκειμένου να ασκηθεί δίωξη για απάτη ή για απάτη σε βάρος των οικονομικών παραγόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.