Στα 50 εκατ. ευρώ προσδιόρισε το κόστος του δημοψηφίσματος η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Απαντώντας στην Βουλή σε αιτιάσεις βουλευτών που επισήμαναν ότι ο κόστος θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, η υπουργός απάντησε ότι θα είναι πολύ μικρότερο χωρίς ωστόσο να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία.
Ωστόσο σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε το νομοσχέδιο «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με την διενέργεια δημοψηφίσματος» σύμφωνα με το οποίο θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα «επι του κρατικού προϋπολογισμού προκαλείται δαπάνη, κατά το έτος διεξαγωγής δημοψηφίσματος, από την αντιμετώπιση τυ κόστους των σχετικών δαπανών ψηφοφορίας (εκτύπωση εκλογικού υλικού, αποζημιώσεις δικαστικών αντιπροσώπων και υπαλλήλων συναρμόδιων υπηρεσιών (ΥΠΕΣ, ΟΤΑ, ΕΛΑΣ κ.α). Η εν λόγο δαπάνη, η οποία εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα και από την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, εκτιμάται ότι, θα ανέρχεται, κάθε φορά, στο ποσό των 110.000.000 ευρώ περίπου».