Σε επιφυλακή εν αναμονή εντόνων πιέσεων στο ευρώ και τα κρατικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης βρίσκεται, πρωτίστως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δευτερευόντως οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο συνδυασμός των ειδήσεων δημοψηφίσματος, κλεισίματος των τραπεζών και capital controls στην Ελλάδα αλλά και επικείμενου credit event την Τρίτη με την πληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελούν ένα εκρηκτικό συνδυασμό για τις αγορές που αναμένεται να αντιδράσουν αφενός με περιορισμό του ρίσκου στα χαρτοφυλάκια και αφετέρου να τεστάρουν την αποφασιστικότητα (και τη δυνατότητα) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υπερασπιστεί την ισοτιμία το ευρώ και την σταθερότητα των επιτοκίων όπως αυτά αντανακλώνται στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Η εκτίμηση πως η Ελλάδα βρίσκεται με το ένα πόδι έκτος Ευρωζώνης είναι διαδεδομένη στους συμμετέχοντες στις διεθνείς αγορές. Το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί σημαίνει πως η συμμετοχή στο ευρώ παύει να είναι αμετάκλητη. Άλλες χώρες λοιπόν μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον και να οδηγηθούν σε ανάλογη πορεία, ανεξαρτήτως της έκβασης της ελληνικής οικονομίας. Η τυπική αντίδραση των διαχειριστών κεφαλαίου των θεσμικών επενδυτών εκτιμάται πως θα είναι η λήψη προστασίας απέναντι σε αυτή την προοπτική. Τούτο μεταφράζεται σε περιορισμό των θέσεων τους σε εκείνες τις αγορές και τίτλους που εκτιμάται ότι είναι οι ποιο ευάλωτες σε αυτή την απειλή. Αυτές είναι βασικά όσες χώρες της ευρωζώνης έχουν υψηλό δημόσιο χρέος και δημοσιονομικό έλλειμμα, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας αλλά και της Γαλλίας.
Πωλήσεις αναμένονται λοιπόν σε αυτά τα χρεόγραφα αλλά και στα χρηματιστήρια καθώς η πτώση των ομολόγων και η επακόλουθη αύξηση των αποδόσεων τους μεταφράζεται αυτομάτως σε υψηλότερα κόστη χρηματοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις. Αυτό το σπιράλ εφόσον και μόλις αρχίσει να ξετυλίγεται, θα επιχειρήσει να σταματήσει η ΕΚΤ. Πως; Με αγορές ομολόγων στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Παράλληλα, αδύναμες, με βάση τις αντιλήψεις των επενδυτών αλλά και τα αποτελέσματα των stress test τράπεζες στην ευρωζώνης μπορεί επίσης να στοχοποιηθούν μιας και είναι η δεύτερη φορά που στην ευρωζώνη (μετά την Κύπρο) επιβάλλονται capital controls.
Η νευρικότητα αναμένεται να είναι παρατεταμένη καθώς η έκβαση της ελληνικής υπόθεσης δεν θα κριθεί γρήγορα με δεδομένο πως το δημοψήφισμα απέχει μια εβδομάδα και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό εάν και τι θα γίνει σε περίπτωση που η ΕΚΤ καταστήσει άμεσα απαιτητά όλες τις χρηματοδοτήσεις της προς τις ελληνικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένου του ELA. Η συζήτηση και μόνο για ενδεχόμενο δεύτερο bail in στην ευρωζώνη (μετά την Κύπρο αλλά και μεμονωμένες τράπεζες όπως στην έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί εντονότατη διάθεση περιορισμού του ρίσκου σε τέτοιους "υπόπτους" του χρηματοπιστωτικοί τομέα.
Πέραν όμως των θεσμικών επενδυτών πωλήσεις και μάλιστα ανοιχτές αναμένεται να πραγματοποιήσουν τα επιθετικά κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια. Μαζί με τα εταιρικά αξιόγραφα και μετοχές στόχος θα είναι βέβαια και το ευρώ. Αν η πτώση προχωρήσει σημαντικά τότε ενδεχομένως η ΕΚΤ ενδεχομένως να μην παρέμβει μόνη της αλλά μαζί με την US Fed και την Τράπεζα της Ιαπωνίας προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα προς τις αγορές πως δεν θα επιτρέψουν ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις,
Για τις ελληνικές μετοχές, κρατικά ομόλογα και εταιρικά ομόλογα (τραπεζικά και επιχειρηματικά) το σενάριο αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες από το εξωτερικό, πως στις over the counter αγορές (όπως τα dark pools) όπου υπάρχει πωλητής (ask), αγοραστής (bid) και τα απαραίτητα υπόλοιπα θα δοθεί δυνατότητα για συναλλαγές. Σε αυτές αναμένεται να υπάρξει μεγάλη πτώση τιμών και σταδιακή είσοδος distressed funds, των επενδυτών εκείνων δηλαδή που έχουν τα περιθώρια ανάληψης ρίσκου και τα επιτελεία νομικής διεκδίκησης των αξιώσεων τους στο μέλλον. Αντιθέτως όσοι πιστέψουν σε θετική έκβαση της ελληνικής υπόθεσης, παρά το δημοψήφισμα, θα έχουν την ευκαιρία να κτίσουν θέσεις σε ιδιαίτερα ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές.