«Μαύρη τρύπα» εκατομμυρίων ευρώ προκαλούν στο ΕΣΥ δεκάδες μονάδες υγείας, κυρίως πρωτοβάθμιας φροντίδας, που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση πέντε μονάδων του ΠΕΔΥ ? ΕΟΠΥΥ στον Πειραιά: πρόκειται για κτίρια με «χρυσά» ενοίκια, ύψους 300.000 ευρώ τον χρόνο, τα οποία ωστόσο είτε παραμένουν κενά είτε λειτουργούν ως αποθήκες! Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις δομών όπου... φιλοξενούν έναν ή δύο εργαζόμενους.
Ήδη ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει ζητήσει από τις επτά υγειονομικές περιφέρειες της χώρας να προχωρήσουν άμεσα σε καταγραφή των μονάδων ευθύνης τους που δεν αξιοποιούνται ή υπολειτουργούν ώστε να γίνει άμεση μετεγκατάσταση των υπηρεσιών. Από τα πρώτα στοιχεία που φθάνουν στο υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι από την αναδιάταξη των μονάδων μόνο σε δύο υγειονομικές περιφέρειες θα εξοικονομηθούν 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, με την καταγραφή των μονάδων και της λειτουργίας τους, ο υπουργός έχει δώσει εντολή να «ανοίξουν» μονάδες σε περιοχές που σήμερα δεν διαθέτουν δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Σε κάθε περίπτωση η εντολή είναι κατηγορηματική: η μετεγκατάσταση των μονάδων δεν θα οδηγήσει σε «έκπτωση» των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
«Καποδίστριας» στην Υγεία με στόχο την εξοικονόμηση εκατομμυρίων
Μείωση σπατάλης
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί, το σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού και αναδιάταξης των μονάδων ΠΕΔΥ - ΕΟΠΥΥ αφορά όλη τη χώρα και υπόσχεται μείωση της σπατάλης σε ενοίκια, κυρίως για κτίρια - φαντάσματα. Πιο αναλυτικά:
Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια έχουν ήδη καταγραφεί 41μονάδες ΠΕΔΥ αρκετές από τις οποίες θα μετεγκατασταθούν, καθώς στην πλειονότητά τους φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Μάλιστα από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν στα ενοίκια, προκύπτει ετήσια εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,4 εκατ. ευρώ.
Στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια, ο σχεδιασμός του υπουργείου αφορά τον εξορθολογισμό των κτιριακών υποδομών στις περιοχές με υπερσυγκέντρωση δομών αλλά και λειτουργία νέων μονάδων σε εκείνες τις περιοχές όπου η πρόσβαση των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνεται μετ΄ εμποδίων (για τον λόγο αυτό άλλωστε υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα νησιά του Αιγαίου όπου υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις). Έτσι, ενδεικτική είναι η περίπτωση πέντε δομών στην Καλλίπολη στον Πειραιά, όπου τα συγκεκριμένα κτίρια είτε δεν λειτουργούν είτε λειτουργούν σαν αποθήκες! Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου μόνον από το κλείσιμο αυτών των πέντε κτιρίων θα εξοικονομηθούν πάνω από 300.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνολική ετήσια εξοικονόμηση από τον χωροταξικό ανασχεδιασμό των κτιρίων των δομών του ΠΕΔΥ φθάνει το ένα εκατ. ευρώ.
Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, μια πρόχειρη αξιολόγηση των στοιχείων δείχνει ότι από την αναδιάταξη των δομών θα προκύψει εξοικονόμηση ύψους 200.000 ευρώ τον χρόνο. Μάλιστα έχει προγραμματιστεί εντός Ιουλίου να γίνει μεταφορά της μονάδας υγείας Γρεβενών του ΠΕΔΥ, σε αυτόνομη πτέρυγα του νοσοκομείου Γρεβενών. Σημειώνεται ότι το ενοίκιο στη συγκεκριμένη μονάδα ξεπερνά τα 10.000 ευρώ. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η μετεγκατάσταση της κεντρικής υπηρεσίας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, σε ιδιόκτητο κτίριο του Δημοσίου, που σήμερα πληρώνει ενοίκιο 11.000 ευρώ τον μήνα.
Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια οι πλειοψηφία των μονάδων ΠΕΔΥ θα μετεγκατασταθούν. Συγκεκριμένα από τις επτά μονάδες οι έξι είναι σε μισθωμένα ακίνητα με κόστος που φθάνει τις 225.000 ευρώ τον χρόνο. Άμεσα αναμένεται να γίνει η «μεταφορά» του ιατρείου Πολύγυρου στις Σέρρες όπου θα μετεγκατασταθεί στο γενικό νοσοκομείο της περιοχής. Για την 7η μονάδα έχει γίνει διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου για νέο μειωμένο ενοίκιο. Επίσης και στην περίπτωση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας έχει αποφασιστεί η μετεγκατάσταση της κεντρικής υπηρεσίας.
Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια, το υπουργείο Υγείας υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει πάνω από 300.000 ευρώ ετησίως με την διαδικασία μετεγκατάτασης των δομών του ΠΕΔΥ σε ιδιόκτητα κτίρια. Όπου δεν είναι εφικτή η αναδιάταξη, τότε έχει δοθεί εντολή από το υπουργείο για διαπραγμάτευση για μειώσεις στα ενοίκια.
Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, η καταγραφή των μονάδων είναι σε εξέλιξη με τα πρώτα στοιχεία να οδηγούν σε πολλές παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, υπάρχει μονάδα του ΠΕΔΥ στο Μεσολόγγι όπου το μίσθωμα φθάνει τις 7.500 το μήνα και στο κτίτιο υπάρχει μόλις ένας γενικός γιατρός και ένας οδοντίατρος. Η συγκεκριμένη μονάδα θα «μεταφερθεί» άμεσα σε χώρο του νοσοκομείου Μεσολογγίου.
Στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια, η πλειοψηφία των κτιρίων που στεγάζονται οι μονάδες ΠΕΔΥ είναι μισθωμένα. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η μεταφορά τους σε ιδιόκτητα κτίρια του Δημοσίου. Μάλιστα όλες οι μονάδες θα μεταφερθούν. Εξαίρεση αποτελούν οι μονάδες στο Ρέθυμνο για τις οποίες όμως υπάρχει σχεδιασμός για μειώσεις στις τιμές των ενοικίων. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται μια εξοικονόμηση ύψους 200.000 ευρώ τον χρόνο από τα ενοίκια που πλέον δεν θα χρειάζεται να καταβληθούν.
Σπατάλη!
«Eπιχειρούμε νοικοκύρεμα στον χώρο της Yγείας και ένας από τους στόχους μας είναι τα ατάκτως ειρημένα ενοικιαζόμενα ακίνητα, που εξυπηρετούν περισσότερο τους ιδιοκτήτες παρά τις ανάγκες των πολιτών. Tο αποτέλεσμα της προσπάθειας, που με εντολή δώσαμε στις υγειονομικές περιφέρειες, καταδεικνύει του λόγου το αληθές: σπατάλη, σπατάλη, σπατάλη! H κατάσταση αυτή δεν θα συνεχιστεί. Hδη αξιοποιούμε κτίρια του Δημοσίου προκειμένου να μεταφερθούν οι δομές που σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια. Για τα υπόλοιπα μειώνουμε ριζικά τα ενοίκια. Eνδεικτική είναι η περίπτωση κτιρίου στη Nαύπακτο με ενοίκιο στα 2.400 ευρώ ποσό που ‘έπεσε’ στα 600».