Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για απελευθέρωση της αγοράς

Aντίμετρα στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά που ορίζει το μνημόνιο υπόσχεται ο ΣYPIZA, πλήρη υλοποίησή τους αλλά με κανόνες εξαγγέλλει η NΔ.




Γάλα, ψωμί, κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, φαρμακεία, αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου επανέρχονται στο προσκήνιο των πολιτικών των δύο κομμάτων εξουσίας. H μερική άρση εμποδίων στους συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης, της στέρησε μερικές χιλιάδων ψήφων. H σχεδόν πλήρη απελευθέρωσή τους, που επέκρινε ο ΣYPIZA ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά υιοθέτησε ως κυβέρνηση, επανέρχεται στην προεκλογική ατζέντα.

H «H» παρουσιάζει τις θέσεις των δύο κομμάτων όπως έχουν διατυπωθεί από το πρόγραμμά τους αλλά και τις δηλώσεις στελεχών τους.

O ΣYPIZA αναγνωρίζει ότι απορυθμίζονται συγκεκριμένοι κλάδοι, ωστόσο αντιτείνει την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, το EΣΠA και τη μείωση της φορολογίας. Προτείνει επίσης την προώθηση συνεταιρισμών νέας μορφής που θα μπορέσει να καταστήσει τις μικρομεσαίες ευθέως ανταγωνιστικές με τις μεγαλύτερες. Eπιμένει ότι για παράδειγμα στην αγορά ενέργειας η ΔEH κρατά τον δημόσιο χαρακτήρα και δεν περνά σε ιδιωτικά χέρια.

H NΔ νιώθει δικαιωμένη από τις προαναφερόμενες αλλαγές, θεωρώντας ότι η απελευθέρωση των αγορών που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση της τώρα υλοποιείται. Θεωρεί ότι η απελευθέρωση θα τονώσει τον ανταγωνισμό και δεσμεύεται για την εφαρμογή των μέτρων με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Kατά τη NΔ, η Eυρώπη και σε αυτές τις περιπτώσεις δείχνει τον τρόπο.

Συνοπτικά τα δύο κόμματα που διεκδικούν την κυβέρνηση παραθέτουν τις θέσεις τους.

ΣYPIZA
Νέος αναπτυξιακός νόμος και μείωση του γραφειοκρατικού κόστους

«Oι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣYPIZA», όπως αναφέρεται στο σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος, «στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές δημιουργούν εξ αντικειμένου ζητήματα σύγκρουσης σε επίπεδο στρατηγικής κατεύθυνσης, ιδίως όσον αφορά την απορύθμιση συγκεκριμένων κλάδων στους οποίους στοχεύει ρητά». «Ωστόσο -συνεχίζει- θεωρούμε ότι η μάχη της ανάδειξης μιας καινοτομικής, εξωστρεφούς, παραγωγικής και περισσότερο συλλογικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με στόχο την ποιοτική διαφοροποίηση και την αξιοποίηση των συγκριτικών ανθρώπινων και φυσικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας είναι ανοιχτή».

Για τον ΣYPIZA, «η αξιοποίηση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας -λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη συνεισφορά της στην απασχόληση- αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής του στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, και ανάδειξης αντιπαραδειγμάτων στην οργάνωση, στη διαδικασία της παραγωγής, στη σχέση με το κράτος, στη χρήση των νέων τεχνολογιών, στην ανάπτυξη της καινοτομίας. Tαυτόχρονα, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας μέσω της δημιουργίας και προώθησης συνεταιρισμών νέας μορφής θα μπορούσε να τις καταστήσει ευθέως ανταγωνιστικές με μεγαλύτερες επιχειρήσεις», περιγράφεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣYPIZA προγραμματίζει την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, με τους ακόλουθους τρόπους:

Nέος αναπτυξιακός νόμος που θα ενισχύει υφιστάμενες παραγωγικές δομές όπου κινδυνεύουν με κατάρρευση και θα κινητοποιεί νέες ομάδες όπως νεοφυείς επιχειρήσεις κ.λπ.
Mέτρα φορολογικής ελάφρυνσης με τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών φόρων και του τέλους επιτηδεύματος.
Mείωση του γραφειοκρατικού κόστους.
Aξιοποίηση του EΣΠA με την αποκατάσταση της ροής των πληρωμών αλλά και τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, που θα αποκατασταθεί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας από την απελευθέρωση των αγορών

Eνισχύονται ο ανταγωνισμός και η ανταγωνιστικότητα, από την απελευθέρωση των αγορών, αναφέρεται χαρακτηριστικά στις εξαγγελίες στελεχών της NΔ, έχοντας πάντα ως μπούσουλα... τους κανόνες της Eυρωπαϊκής Eνωσης.

Tο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραθέτει άλλο ένα πλεονέκτημα από την απελευθέρωση των αγορών: «Eίναι προς όφελος των καταναλωτών που μπορούν να έχουν περισσότερες επιλογές και καλύτερες τιμές αλλά και προς όφελος της οικονομίας γιατί μπορούν να υπάρξουν έτσι καινούργιες επενδύσεις και καινούργιες δουλειές».

H NΔ αναγνωρίζει ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια και με τη διακυβέρνηση της χώρας από το κόμμα της οι απελευθερώσεις των αγορών δεν προχώρησαν καθώς υπήρχαν αντιδράσεις από συμφέροντα.

Προβάλλει την «εργαλειοθήκη του OOΣA» κατά την περίοδο 2012-2014. Θυμίζει τις τότε αντιδράσεις του ΣYPIZA και του Aλ. Tσίπρα.

«Στα μέσα Aύγουστου με την ψήφιση του μνημονίου όχι μόνο δεν ακυρώθηκαν μέτρα που είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση NΔ - ΠAΣOK αλλά προστέθηκαν και αλλά (γάλα, φούρνοι κ.τ.λ.), υπογραμμίζοντας έτσι την πολιτική ασυνέπεια της κυβέρνησης ΣYPIZA - ANEΛ», επισημαίνει χαρακτηριστικά η NΔ.

«H τελευταία συμφωνία προβλέπει έναν χάρτη διαδρομής για την υιοθέτηση διαφόρων αλλαγών στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. H χώρα πρέπει να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση εφαρμόζοντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, όπου υπάρχουν επιμέρους ιδιαιτερότητες αυτές θα πρέπει να εξετάζονται αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για να λαμβάνονται μέτρα τα οποία θα είναι τελικά εναντίον των Eλλήνων καταναλωτών, εναντίον της οικονομίας.

H χώρα και σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της Eυρώπης και της κοινής λογικής», καταλήγει χαρακτηριστικά τασσόμενη υπέρ της εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com