Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

«Εκρηξη» ακάλυπτων επιταγών - συναλλαγματικών

Κατακόρυφη ήταν η αύξηση των απλήρωτων επιταγών και συναλλαγματικών τον μήνα Αύγουστο, αν και οι επιχειρήσεις λόγω της παρατεταμένης ύφεσης στην ελληνική οικονομία, έχουν περιορίσει τις συναλλαγές τους με τους προαναφερόμενους τρόπους.



Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), που επικαλείται στοιχεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. για τον Αύγουστο, η συνολική αξία τους (απλήρωτων επιταγών και συναλλαγματικών) ανήλθε στα 12,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 523 τεμάχια επιταγών ύψους 11,7 εκατ. ευρώ και 935 τεμάχια απλήρωτων συναλλαγματικών ύψους 1,1 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τον Ιούλιο οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν κατά 1.848,25% και οι συναλλαγματικές κατά 17.934,54%. Τον Ιούλιο οι ακάλυπτες επιταγές ήταν μόλις 27 τεμάχια αξίας 605.076 ευρώ και οι διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές μόλις 6 τεμάχια αξίας 6.185 ευρώ. Από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος του Αυγούστου το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών κυμαίνεται στα 142,7 εκατ. ευρώ. Το τρίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου - Σεπτεμβρίου οι εκτιμήσεις θέλουν οι ακάλυπτες επιταγές να ανεβαίνουν στα 30 εκατ. ευρώ.

Η ΕΣΕΕ σχολιάζει σχετικά με τα προαναφερόμενα στοιχεία: «Οι συνέπειες των capital controls και της μειωμένης εμπορικής κίνησης των εκπτώσεων και γενικότερα της φετινής καλοκαιρινής περιόδου θα φανούν πιο ξεκάθαρα το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το ενδεχόμενο να 'σκάσουν' χιλιάδες επιταγές στη διάρκεια του Οκτωβρίου, εξέλιξη η οποία θα αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία στα μέσα Νοεμβρίου και εφόσον δεν επεκταθεί το υφιστάμενο moratorium, συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες», υπογραμμίζει με δραματικό τρόπο. Πάντως, η ΕΣΕΕ διαμαρτύρεται με επιστολή της προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για το ότι η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. συνεχίζει να καταχωρίζει στη λίστα της, τα στοιχεία των επιχειρήσεων με απλήρωτες επιταγές και συναλλαγματικές, αν και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει δοθεί παράταση στην πληρωμή τους μέχρι και τις 30 Σεπτμεβρίου.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com