Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Αυστηρό μήνυμα από Eurogroup: Μη χάσετε άλλο χρόνο, κάντε τις μεταρρυθμίσεις και μετά... επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου

Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Λουξεμβούργο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Επιπλέον, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σημείωσε ότι η επόμενη δόση, ύψους τριών δισ. ευρω μπορεί να εκταμιευτεί μέσα στον Νοέμβριο, εφόσον και αν νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα.



Προτεραιότητες για την πρώτη αξιολόγηση, όπως ανέφερε ο αρμόδιος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, αποτελούν: Η σύνταξη προϋπολογισμού για το 2016, μια σειρα από μεταρρυθμισεις στον δημόσιο τομέα και η διασφαλίση της ανεξαρτησίας των φορολογικών Αρχών.

Παράλληλα, απαραίτητη χαρακτήρισε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για να υπάρξει ανάκαμψη στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάσιελμπλουμ, ενώ όσον αφορά το θέμα της αναδιάρθωσης του χρέους είπε ότι το ζήτημα αυτό δεν απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αφού είναι κάτι, που όπως είπε θα συζητηθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Ντάισελμπλουμ: Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις-Το Φθινόπωρο η συζήτηση για το χρέος

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση συνεχίζει την προετοιμασία αλλά και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που δεν χρειάζονται κοινοβουλευτική εγκριση ώστε να χαθεί όσον το δυνατό λιγότερος χρόνος.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, παρά μονο μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης και δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών, δεδομένου ότι, όπως είπε, μία ευρεία πλειοψηφία Ελλήνων βουλευτών υπερψήφισε τη συμφωνία τον Αύγουστο.

Την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη στάση της Ελλάδας, μετά τις εκλογές, εξέφρασε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Υπογράμμισε ότι η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές συνεχίζεται εποικοδομητικά και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αξιολόγησης, χωρίς όμως να είμαστε λιγότερο φιλόδοξοι για την ουσία».

Προτεραιότητες για την πρώτη αξιολόγηση, όπως ανέφερε, αποτελούν: Η σύνταξη προϋπολογισμού για το 2016, μια σειρα από μεταρρυθμισεις στον δημόσιο τομέα και η διασφαλίση της ανεξαρτησίας των φορολογικών Αρχών.

Επίσης, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως εξακολουθεί να υπάρχει μια πολύ ξεκάθαρη πλειοψηφία η οποία τάσσεται υπέρ του προγράμματος βοήθειας.

Επιπλέον, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σημείωσε ότι η επόμενη δόση, ύψους 3 δισ. ευρω μπορεί να εκταμιευτεί μέσα στον Νοέμβριο, εφόσον και αν νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι στο άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία του Αυγούστου.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στο πλαίσιο των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων της και έθεσε εκ νέου την ανάγκη προετοιμασίας της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com