Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Επικίνδυνα επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα»

Η αξιολόγηση δεν έκλεισε ούτε αυτή τη φορά και παρά τις πολυήμερες και ολονύκτιες σε πολλές περιπτώσεις, συζητήσεις της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο».



Τα επίμαχα σημεία για την επίτευξη της συμφωνίας δεν είναι λίγα ούτε δευτερεύοντα.

Γιατί μπορεί βεβαίως να έχει συμφωνηθεί , όπως ακούγεται, ο λογαριασμός στο ύψος των 5,4 δισ. ευρώ και γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό σημαίνει αντίστοιχα μέτρα.

Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτά τα μέτρα θα περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων και νέους άμεσους και έμμεσους φόρους. Μέτρα επώδυνα και δυσβάστακτα.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμη ζητήματα ανοικτά και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει στη Βουλή δύο βασικά νομοσχέδια και συγκεκριμένα το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Θα μειωθεί το αφορολόγητο και πόσο;

Πόσο θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, το εφάπαξ, το ΕΚΑΣ, αλλά και οι κύριες συντάξεις που δεν φαίνεται ότι θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε. Και μιλάμε για τις υφιστάμενες κύριες συντάξεις γιατί σε ό,τι αφορά τις νέες, οι δραματικές μειώσεις είναι δεδομένες. Και τελικά από πότε θα ξεκινήσει ο νέος τρόπος υπολογισμού;

Ποιοι θα είναι οι νέοι έμμεσοι φόροι που θα επιβληθούν;

Πόσο θα επιβαρυνθούν τα μεσαία και μεγαλύτερα εισοδήματα από του νέους φορολογικούς συντελεστές και τα νέα ποσοστά της εισφοράς αλληλεγγύης;

Ποιες θα είναι οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες;

Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα στα οποία δεν υπάρχουν επί του παρόντος συγκεκριμένες απαντήσεις

Το γεγονός ότι θα καταθέσουν οι αρμόδιοι υπουργοί τα νομοσχέδια, δεν σημαίνει ότι αυτά θα είναι με την τελική τους μορφή, αφού υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Εξάλλου με διατάξεις μισής σελίδας μπορούν στα κατατεθειμένα νομοσχέδια να αλλάξουν πολύ βασικά πράγματα.

Ειδικότερα στο ασφαλιστικό μπορεί να κατατεθεί νομοσχέδιο 300 σελίδων με τα γνωστά συμφωνημένα σημεία, όπως είναι η ενοποίηση των ταμείων και τα λοιπά οργανωτικά θέματα, οι νέοι συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης, τα επίπεδα της «εθνικής» σύνταξης.

Εκείνο όμως που μένει μεταξύ άλλων, είναι να δούμε πώς θα καλυφθεί το ποσό των 750 εκατ. ευρώ που φαίνεται ότι δεν έχει συμφωνηθεί, αφού το «κουαρτέτο» δεν δέχεται τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

Με άλλα λόγια δεν είμαστε και τόσο κοντά στη συμφωνία, όπως από την κυβέρνηση παρουσιάζεται.

Και η αλήθεια είναι ότι, πέρα από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας, που σαφώς αποτελεί το κεντρικό θέμα, η καθυστέρηση σε καμιά περίπτωση δεν ευνοεί τη χώρα και την προσπάθειά της.

Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται πλέον επανάληψη των φαινομένων του Ιουλίου του 2015 και δεν έχουν άδικο. Κάτι τέτοιο, όμως, θα δώσει ίσως τη χαριστική βολή, σε μια χώρα που δεν αντέχει άλλη τέτοια δοκιμασία.

Ας αναλογιστούμε πόσο πολύτιμος χρόνος χάθηκε μέχρι η κυβέρνηση να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και να προσαρμοστεί στη σκληρή πραγματικότητα. Δεν θα είχαμε σήμερα να συζητάμε για μία ακόμη φορά τόσο σκληρά μέτρα. Είναι βέβαιο ότι ο λογαριασμός θα ήταν πολύ μικρότερος και επομένως και τα μέτρα λιγότερο επώδυνα.

Είναι βέβαιο ότι και η οικονομία θα λειτουργούσε με άλλη ψυχολογία και ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε στο άνοιγμα μιας νέας τουριστικής περιόδου.

Έχει μετά από αυτά λοιπόν τόση σημασία, εάν οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των «θεσμών» γίνονται σε κεντρικό ξενοδοχείο και όχι στα υπουργεία ή οι αποφάσεις που θα ληφθούν όταν θα ληφθούν;

Έχει καμιά αξία πλέον να βαφτίζουμε κουαρτέτο την τρόικα, αφού η ουσία παραμένει ίδια;

Και υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι για όσο διάστημα παραμένουμε προσηλωμένοι στις εντυπώσεις και στις επικοινωνιακές πρακτικές, ροκανίζουμε πολύτιμο χρόνο και εξαντλούμε και τις τελευταίες αντοχές που έχουν απομείνει;

Η ουσία είναι ότι η χώρα έχει ακόμη να διανύσει δρόμο δύσκολο μέχρι να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.

Εκείνο που δεν μπορεί να βοηθήσει σε τίποτα πλέον, είναι οι χειρισμοί που έχουν ορίζοντα εβδομάδας. Όση προσπάθεια και να γίνεται για να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση από τα πολύ σοβαρά προβλήματα, έχει ημερομηνία και μάλιστα κοντινή, λήξης.

Και όποιοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση, με την κατάθεση των νομοσχεδίων στη Βουλή, θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειές, θα διαπιστώσουν πολύ σύντομα ότι είναι και αυτό ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα που στην καλύτερη περίπτωση θα σβήσει με τα πασχαλιάτικα πυροτεχνήματα, εάν διατηρηθεί και μέχρι τότε.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com