Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Το μεγάλο στοίχημα

Η πορεία των εσόδων τους επόμενους μήνες και τα στοιχεία του ΑΕΠ στα τέλη Αυγούστου, θα κρίνουν εν πολλοίς την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας.


Υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, καθώς και οι αισιόδοξες προβλέψεις της ΤτΕ για πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν τριπλάσιο από τον στόχο, υπό την προϋπόθεση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Η πορεία του τουρισμού μπορεί να μην εντυπωσιάζει, αλλά σίγουρα δεν απογοητεύει, ενώ δειλά - δειλά οι πολίτες εμπιστεύονται ξανά το τραπεζικό σύστημα κι επιστρέφουν καταθέσεις.

Ομως, υπάρχουν και πολλές «γκρίζες» ζώνες. Τα έσοδα υστέρησαν κατά 500 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η κατάληξη τον Αύγουστο και ιδίως τον Σεπτέμβριο, όπου θα προστεθεί και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΕΤΕ έχει υποχωρήσει κατά 10 μονάδες λόγω της υπερφορολόγησης, ενώ μεγάλη είναι η βουτιά στις αφίξεις των τουριστών στα νησιά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους πρόσφυγες.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την κατανάλωση, ενώ και η πορεία των επενδύσεων δεν είναι καθόλου καλή. «Λουκέτα» στην αγορά καταγράφονται καθημερινά, η απαισιοδοξία είναι εμφανής, η ψυχολογία που παίζει σημαίνοντα ρόλο στην οικονομία, βρίσκεται στο ναδίρ.

Το φθινόπωρο, λοιπόν, θα κριθούν πολλά. Αν οι οικονομικοί δείκτες χειροτερεύσουν και τεθεί θέμα «κόφτη» στις δημόσιες δαπάνες, είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις. Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, επομένως, είναι να μην καταρρεύσουν τα έσοδα. Να πληρώσουν κανονικά τους φόρους τους οι πολίτες, αλλά και να βρεθούν νέοι πόροι μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Ομως, επειδή δεν μπορεί η χώρα να βρίσκεται συνεχώς στην κόψη του ξυραφιού, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να οργανώσει ένα ευρύτερο σχέδιο ανάταξης της οικονομίας. Αλλιώς, θα χάσει το στοίχημα και μαζί τη συνοχή της.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com