Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Τα "όπλα" του νέου προϋπολογισμού - Τα "αντίμετρα" των 1,9 δισ. και το νέο "αποθεματικό"

Με κοστολογημένα διαρθρωτικά "αντίμετρα" ή όπως ονομάζονται "παρεμβάσεις βελτίωσης δημοσιονομικού αποτελέσματος" αξίας 1,9 δισ ευρώ, αλλά και με μία σειρά από άλλες κινήσεις (όπως η εμπροσθοβαρής καταβολή του πετρελαίου θέρμανσης), σχεδιάζει η κυβέρνηση να καλύψει τις αναπτυξιακές και κοινωνικές παρεμβάσεις αξίας 1,2 δισ. ευρώ που φέρνει το 2020, αλλά και το υπόλοιπο "κενό" που δημιουργήθηκε φέτος και το 2020.



Ως στόχος προσδιορίζεται για το 2020 η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,56% του ΑΕΠ (μόνο κατά 120 εκατ. πάνω από το μνημονικό όριο). Βασίζεται στο μακροοικονομικό πεδίο σε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 2,8%. Ο λόγος για μία επίδοση η οποία συνιστά και την πιο μεγάλη πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο.

Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας χθες σε συνέντευξή του στο "Star Κεντρικής Ελλάδας", παραδέχθηκε ότι το "κενό" στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς παραμένει, εκτιμώντας όμως ότι μπορεί να υπάρξει γρήγορα συμφωνία καθώς είναι πολύ μικρότερο από αυτό που αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια.

Αύριο, θα υπάρχει μία ευκαιρία για πολιτικές ζυμώσεις μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και των ομολόγων του στο περιθώριο του Eurogroup ενώ αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι συμφωνία έως τις 15 Οκτωβρίου που θα κατατεθεί μία νέα "εκδοχή" του προσχεδίου στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου". Άλλωστε το άμεσο "σήμα" είναι αναγκαίο και εν όψει της επιχειρούμενης από χθες νέας κίνησης του ΟΔΔΗΧ.

Οι αποφάσεις του ΤτΕ

Ο προϋπολογισμός του 2020 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με τη μορφή προσχεδίου, δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στην απόφαση του ΤτΕ. Ωστόσο προβλέπει  μία "καινοτομία", τη δημιουργία ενός νέου ειδικού αποθεματικού.

Το εν λόγω αποθεματικό είναι… πολλαπλών χρήσεων. Βοηθά στην μείωση των "οροφών" δαπανών (πχ για αγορές αγαθών και υπηρεσιών ή για άλλους σκοπούς). Ορίζεται επίσης ότι θεσμοθετείται για την διαχείριση δαπανών με στοιχεία αβεβαιότητας (σε ό,τι αφορά στο ύψος ή στον χρόνο πραγματοποίησης). Η εν λόγω κίνηση "θα τροφοδοτηθεί με πόρους από το τακτικό αποθεματικό, προκειμένου να ενισχυθούν τα Υπουργεία στη διάρκεια του έτους ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν, συμπληρωματικά των εξορθολογισμένων οροφών τους".

Περιλαμβάνεται στις πιστώσεις υπό κατανομή, μαζί με τις δαπάνες του ΠΔΕ (ύψους 6.750 εκατ. ευρώ), με το τακτικό αποθεματικό, τις υπό κατανομή πιστώσεις για τους ΟΚΑ, τις πιστώσεις για τις προγραμματισμένες νέες προσλήψεις σε φορείς της κεντρικής διοίκησης, καθώς και τις πιστώσεις για την αντιμετώπιση της ροής προσφύγων και μεταναστών. Η πρόβλεψη για το σύνολο της κατηγορίας αυτής ανέρχεται στα 8.255 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν όμως και άλλες εξοικονομήσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση:

•  Η δαπάνη για επιδοτήσεις για το έτος 2020 είναι 89 εκατ. ευρώ, είναι μειωμένη κατά 136 εκατ. ευρώ σε σχέση με την εκτίμηση για το 2019, κυρίως λόγω της κάλυψης της δαπάνης των άγονων γραμμών από το ΠΔΕ.

• Επίδομα θέρμανσης. Στις κοινωνικές παροχές οι δαπάνες προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα 138 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 124 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση του 2019, κυρίως λόγω της αυξημένης χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης εντός του 2019. Δηλαδή, θα δοθεί εμπροσθοβαρώς φέτος.

• Οι δαπάνες για τις μεταβιβάσεις σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 27.566 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 271 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το 2019, λόγω επανεκτιμήσεων των πραγματικών δαπανών του ΟΠΕΚΑ, της επανεκτίμησης της επιχορήγησης προς τον ΕΦΚΑ και της κατάργησης του ΕΚΑΣ.

Τα δύο πακέτα με προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις 2020

Επισήμως οι "Παρεμβάσεις βελτίωσης δημοσιονομικού αποτελέσματος", δηλαδή τα διαρθρωτικά αντίμετρα, φτάνουν στα 1,9 δισ. ευρώ. Εξ αυτών παρεμβάσεις αξίας 670 εκατ. ευρώ (περιορισμός της υπο-εκτέλεσης δαπανών 500 εκατ. και αναδιάρθρωση του ΠΔΕ κατά 170 εκατ.) προορίζονται για να κλείσουν το κενό που προϋπήρχε, ενώ τα υπόλοιπα μέτρα αξίας 1,231 δισ. ευρώ ουσιαστικά αντισταθμίζουν το πακέτο ελαφρύνσεων του 2020.

Οι υπόλοιπες αυτές παρεμβάσεις είναι η επισκόπηση δαπανών και εσόδων (134 εκατ. ευρώ), η μείωση δαπανών Γενικής Κυβέρνησης (80 εκατ. ευρώ), η βελτίωση αποτελεσματικότητας φορέων Γενικής Κυβέρνησης (123 εκατ. ευρώ), η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με αύξηση του πλαφόν των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% (642 εκατ. ευρώ), η αύξηση των εσόδων και οι νέες μορφές ελέγχου σε δραστηριότητες τύπου Airbnb (60 εκατ. ευρώ), ο εξορθολογισμός του συστήματος προσδιορισμού αξιών ακινήτων (142 εκατ. ευρώ) και η επιτάχυνση της επίλυσης φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια (50 εκατ. ευρώ).

Αναφορικά με τις αναπτυξιακές και κοινωνικές παρεμβάσεις του 1,2 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν: το επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που γεννιέται (123 εκατ.), την μεταφορά στο χαμηλό ΦΠΑ των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας (12), την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (281 εκατ. ευρώ), την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης (123 εκατ. ευρώ), τη μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 28% στο 24% (566 εκατ. ευρώ), τη μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών από το 10% σε 5% (69 εκατ. ευρώ), την αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία έτη (26 εκατ. ευρώ) και την αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων για τρία έτη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com