Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Προϋπολογισμός: Πώς έκλεισε η διαφορά με τους θεσμούς - Το Plan B για περαίωση

Το Προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2020 κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ και περιλαμβάνει τα μέτρα ελάφρυνσης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ουσιαστικά,  η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει ότι ο εν λόγω δημοσιονομικός στόχος επιτυγχάνεται, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η απόσταση με τους δανειστές έχει περιοριστεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ περίπου.



Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με επόμενο ορόσημο την 15η Οκτωβρίου. Τότε το σχέδιο (με άλλη μορφή) θα σταλεί στις Βρυξέλλες προς αξιολόγηση από την Επιτροπή, ενώ μία ακόμη ευκαιρία για πολιτικές ζυμώσεις θα υπάρχει στο περιθώριο της συνόδου του Eurogroup της Τετάρτης στην οποία θα μετάσχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το "κενό" του 2020 περιορίστηκε στο ήμισυ τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα μέσα από μία σειρά από συγκλίσεις και κινήσεις:

-Σχεδιάζεται η καταβολή του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος από το υπερπλεόνασμα που προβλέπεται από την κυβέρνηση, μία κίνηση που εξοικονομεί το 2020 περίπου 80 – 100 εκατ. ευρώ

-Έγιναν αποδεκτές από τους θεσμούς έκτακτες πηγές εσόδων για τον επόμενο χρόνο που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

-Προσμετρήθηκαν μία σειρά από παρεμβάσεις νοικοκυρέματος δαπανών που επεξεργάζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο αρμόδιος υφυπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης που θα καταθέσει και το Προσχέδιο στη Βουλή, αναφέρθηκε και χθες στο ποσό που έχει βρεθεί μέσα από την προσπάθεια αναθεώρησης των οροφών δαπανών των υπουργείων σε ρεαλιστική βάση και από την επισκόπηση δαπανών και εσόδων σε όλη τη γενική κυβέρνηση.

-Η κυβέρνηση έχει -εν μέρει- έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς για την μεγαλύτερη εισπραξιμότητα των φόρων μέσα από το πλέγμα παρεμβάσεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου (πχ μέσα από περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές). Επίσης στηρίζεται στην υπέρβαση στόχου των φορολογικών εσόδων περίπου κατά μισό δισ ευρώ προς ώρας παρά τη μείωση του ΦΠΑ.

Το ΑΕΠ και οι 120 δόσεις

Η απόσταση που έχει απομείνει επιχειρείται να κλείσει μέσα από συγκλίσεις στο θέμα του ρυθμού ανάπτυξης (για τον οποίο οι θεσμοί εκφράζουν ακόμα επιφυλάξεις), από τον τρόπο υπολογισμού των εσόδων από τις 120 δόσεις (θα σταλούν νέα στοιχεία στους θεσμούς τις επόμενες μέρες), καθώς και από άλλες πηγές εσόδων και δαπανών με τους θεσμούς να προτείνουν και αυτοί παρεμβάσεις.

Στις συζητήσεις που συνεχίζονται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία πάνω στο τραπέζι παραμένει και το θέμα μίας νέας περαίωσης, για την οποία πάντως εδώ και καιρό εκφράζουν ενστάσεις οι θεσμοί και θεωρείται δύσκολα υλοποιήσιμη. Χθες πάντως για το θέμα της περαίωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι "αν η περαίωση είναι ένα από τα εργαλεία (για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό) αυτό θα το προτείνει μέσα στις επόμενες μέρες το οικονομικού επιτελείο". Είπε ακόμη ότι αν είναι ένα εργαλείο που ζητάει η κοινωνία ή το ζητούν οι επαγγελματίες "εδώ είμαστε να το συζητήσουμε".

Το αγκάθι του ΣτΕ

Το προσχέδιο τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως να προσαρμοσθεί και με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ αναφορικά με το Νόμο Κατρούγκαλου. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για πρόταση των θεσμών για χρήση της δαπάνης για το έκτακτο επίδομα συνταξιούχων που ούτως ή άλλως θα αποδοθεί στο τέλος του 2020 για κάλυψη του κενού που υπάρχει, κάτι που δεν φαίνεται να χρειάζεται. Ωστόσο, μπορεί να φανεί το επόμενο διάστημα ότι θα είναι μια επιλογή κάλυψης από πιθανό δημοσιονομικό κόστος της απόφασης του ΣτΕ (που συνδέεται άλλωστε και με υψηλότερες συντάξεις).

Πάντως, ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” τονίζει ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και η έναρξη της διαδικασίας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες είναι απολύτως διασφαλισμένα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com