Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Έρχεται νέα ρύθμιση: Παραγραφή αδικημάτων με ποινή έως 1 έτος

Σχέδιο αποφόρτισης των πινακίων των δικαστηρίων που ήδη έχουν "ξεχειλώσει" λόγω της αναστολής δικών εξαιτίας της πανδημίας, θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Δικαιοσύνης.



Το σχέδιο ουσιαστικά υιοθετεί πρόταση τόσο της ηγεσίας των δικαστηρίων (Άρειος Πάγος) όσο και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που πρότειναν την παραγραφή υποθέσεων με ποινές μέχρι 1 έτους για "μικρά αδικήματα" .

Η ρύθμιση, όπως είπε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας (Αντ1) θα αφορά ήσσονος σημασίας αδικήματα πλην εκείνων που αφορούν παραβίαση των μέτρων κατά της διάδοσης του κορονοϊού, "ώστε να μην δοθεί λάθος μήνυμα" .

Όπως είπε ο υπουργός, σε επόμενο νομοσχέδιο θα υπάρχει η σχετική διάταξη, σε συνέχεια και των σχετικών αιτημάτων που υπάρχουν από την Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της ανάγκης αποσυμφόρησης των δικαστηρίων, από τις σωρευμένες υποθέσεις που αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω κορονοϊού. Η παραγραφή θα αφορά υποθέσεις που δεν έχουν δικαστεί, για αδικήματα χαμηλής απαξίας που τιμωρούνται με έως 1 έτος φυλάκισης.

Όχι πριν τις 15 Ιουνίου
Τα ποινικά δικαστήρια θα είναι τα τελευταία που θα επαναλειτουργήσουν και όπως είπε ο κ. Τσιάρας ("κατά την εκτίμηση μου αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 15 Ιουνίου"), λέγοντας ακόμη ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας για τους δικαστές και τους δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά και τους διαδίκους στα δικαστήρια που ξεκινούν να λειτουργούν ξανά, καθώς και στα υποθηκοφυλακεία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com