Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Το "εγχειρίδιο" των μετακινήσεων με αεροπλάνα, τρένα, πλοία και ΚΤΕΛ

Ακόμα ένα βασικό κομμάτι στο…παζλ της μετάβασης στη νέα καθημερινότητα για την κοινότητα τοποθετείται σήμερα από την κυβέρνηση. Μετά την προγραμματισμένη σύσκεψη των μελών της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, θα φέρει στην πρώτη γραμμή τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα αποτελέσουν…δεύτερη φύση για τις εσωτερικές μετακινήσεις των πολιτών. 



Το…modus vivendi για αεροπλάνα, πλοία, τρένα και λεωφορεία υπεραστικών συγκοινωνιών θα γίνει γνωστό λίγο πριν ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη. Και αυτό θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

"Έχοντας τώρα στα χέρια μας το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, είμαστε έτοιμοι και να ανακοινώσουμε σήμερα λεπτομερώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν στις αεροπορικές, τις ακτοπλοϊκές και τις οδικές μεταφορές στην Ελλάδα. Έτσι, τόσο οι ταξιδιώτες, όσο και οι επαγγελματίες του χώρου θα γνωρίζουν τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρένα και υπεραστικά λεωφορεία θα ταξιδεύουν με το 50% της πληρότητας, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση της μάσκας. Εξίσου υποχρεωτική θα είναι η χρήση της μάσκας στις αερομεταφορές, με την πληρότητα σε αυτήν την περίπτωση να φτάνει ακόμα και το 100%. Δε θα υπάρχουν, δηλαδή, κενές θέσεις, από τη στιγμή που θα υπάρχει και η ανάλογη ζήτηση, κυρίως τους θερινούς μήνες. Όσον αφορά στα πλοία, το επικρατέστερο σενάριο θέλει την πληρότητά τους να αγγίζει το 50% και να ανεβαίνει στο 55%, μαζί με τις καμπίνες.

Σε χρόνο παράλληλο, στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζονται και θα κορυφωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι συσκέψεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίες έχουν ως βασικό μενού την αποτύπωση του στρατηγικού πλάνου επανεκκίνησης του τουρισμού. "Εάν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, θα είμαστε ανοιχτοί για τον τουρισμό από την 1η Ιουλίου με ένα πρωτόκολλο το οποίο θα είναι λογικό όχι μόνο για τους ανθρώπους που θα θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά και για την τουριστική μας βιομηχανία. Θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από μία πολύ μικρότερη πίτα. Η ευρωπαϊκή πίτα του τουρισμού θα είναι πολύ μικρότερη, αλλά φέτος το καλοκαίρι θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην παγκόσμια σύνοδο της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας Boston Consulting Group. Ο ίδιος έσπευσε, στην περιοδεία που πραγματοποίησε στην…καρδιά του εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας, να απαντήσει στους προβληματισμούς των ανθρώπων της αγοράς για τις προοπτικές του τουρισμού.  "Θα βρούμε τρόπο για να έρχεται ο κόσμος με ασφάλεια…Εκτιμώ ότι από τα τέλη Ιουνίου θα δούμε μία άλλη εικόνα", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, συνομιλώντας με καταστηματάρχες.

Η Αθήνα, πέραν των αξόνων του σχεδίου, το οποίο θα ανακοινωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ποντάρει πολλά στον επιτυχημένο τρόπο διαχείρισης του πρώτου κύματος της πανδημίας. "Είναι ευτυχής συγκυρία για όλους ότι η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει με αυτή την επιτυχία την πρώτη φάση της πανδημίας, με λίγες απώλειες, σχετικά με άλλες χώρες. Με πολύ καλύτερη κατάσταση, όσον αφορά το επίπεδο των κρουσμάτων, χωρίς καμία σημαντική πίεση στο Σύστημα Υγείας, το οποίο φροντίσαμε να ενισχυθεί σημαντικά τόσο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όσο και σε προσωπικό. Ακριβώς επειδή έχουμε αυτή την προεργασία και αυτή την πολύ καλή εικόνα, όλο αυτό το διάστημα, είμαστε σε μια καλύτερη αφετηρία έναντι άλλων χωρών για να υποδεχτούμε αυξημένο αριθμό τουριστών, όχι μόνο του εσωτερικού, αλλά κυρίως του εξωτερικού. Προϋπόθεση για αυτό είναι η άρση οποιωνδήποτε στρεβλώσεων υπάρχουν και η εξομάλυνση των μεταφορών", σημείωσε ο κ. Πέτσας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com