Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Χρ. Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης σε δύο στάδια - Εντός του έτους οι φοροελεφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων

Την υλοποίηση των επόμενων πακέτων μέτρων στήριξης σε 2 στάδια: άμεσα με στόχο τη στοχευμένη στήριξη κλάδων που δέχονται μεγάλο πλήγμα κατά τη θερινή περίοδο (στον τουρισμό, στην εστίαση και όχι μόνο) και τον Σεπτέμβριο - ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία και στην υγεία - την υλοποίηση ενός οριζοντίου ευρύτερου πακέτου μόνιμων μέτρων περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.



Δεν απέρριψε ότι μέσα στα σχέδια τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση είναι η πρόθεση για μείωση του ΦΠΑ και της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, ωστόσο είπε ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Ο κ. Σταϊκουρας ανέφερε επίσης ότι το πιθανότερο είναι οι φοροελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων να εφαρμοστούν φέτος. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν το αμέσως προσεχές διάστημα, είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε την αναγκαιότητα άμεσης λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το πρόγραμμα SURE για την κρατική στήριξη των θέσεων εργασίας, από το οποίο, όπως ανέφερε, η χώρα ζητεί να λάβει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν κοινοτικά κονδύλια έως τον Ιούλιο, αν και το πρόγραμμά θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου.

Επίσης ανέφερε ότι τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά με την προσφυγή της χώρας στον ESM για μία νέα πιστοληπτική γραμμή από την οποία μπορεί να λάβει έως 3,5 δισ. ευρώ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει η (αρνητική σήμερα) στάση της κυβέρνησης στο μέλλον έως το τέλος του 2022 που το ποσό θα είναι διαθέσιμο, εάν υπάρξουν δυσκολίες.

Για το ύψος της ύφεσης στην Ελλάδα επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης που περιγράφονται στο νέο Μεσοπρόθεσμο. Είπε επίσης  ότι ανά την Ε.Ε. οι εκτιμήσεις θα επικαιροποιούνται και θα αλλάζουν.

Ένας μήνας επιπλέον lockdown ή με εμπόδια σε αεροπορικές μεταφορές είναι περίπου 2,4%-3% του ΑΕΠ, υπογράμμισε ο υπ. Οικονομικών. Μάλιστα τόνισε ότι μπορεί να υπερβαίνει το 3% τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ειδικά στην Ελλάδα, η οποία έχει έμφαση στον τουρισμό.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com